Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι από τις 20 Απριλίου θα καταργηθεί η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία.

«Θα παρουσιάσουμε στο υπουργικό συμβούλιο της 19ης Απριλίου ένα διάταγμα με το οποίο η μάσκα δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους», δήλωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ την επομένη ημέρα, μετά τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Στα κέντρα υγείας, τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική.

Πολλές χώρες έχουν ήδη άρει την υποχρέωση χρήσης μάσκας όμως η ισπανική κυβέρνηση προτίμησε να περιμένει ώστε να περάσει η Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών (10-17 Απριλίου), πριν βάλει τέλος στη χρήση της μάσκας. Στους εξωτερικούς χώρους η χρήση μάσκας είχε τερματιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Την περασμένη εβδομάδα καταργήθηκε και η υποχρεωτική καραντίνα για τα ελαφρά κρούσματα της Covid-19, στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής που στοχεύει να αντιμετωπίζεται η ασθένεια ως ενδημική, όπως η γρίπη. Έχουν επίσης τερματιστεί τα συστηματικά τεστ για όλα τα ύποπτα κρούσματα ή για τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εξαιρουμένων των ευπαθών ομάδων (άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένοι, εγκυμονούσες), του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και των σοβαρών κρουσμάτων.

Η Ισπανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, με το 92,5% των κατοίκων άνω των 12 ετών να έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 102.747 θάνατοι από Covid-19.

Διαβάστε σήμερα:

Κορωνοϊός: Στα 15.044 τα νέα κρούσματα, 73 θάνατοι, 358 οι διασωληνωμένοι

Θεσσαλονίκη: Στο Παπανικολάου οι Πλεύρης, Γκάγκα – «Θα είχε λαμπαδιάσει το νοσοκομείο αν δεν έκοβαν άμεσα την παροχή οξυγόνου»

Ψηφιακό σύστημα ραντεβού με γιατρούς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σε λειτουργία η πλατφόρμα