Η Βουλγαρία θα άρει όλους τους περιορισμούς κατά της Covid-19 από την ερχόμενη Παρασκευή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προστατευτικών μασκών σε εσωτερικούς χώρους και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για αλλοδαπούς από χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υγείας Ασένα Σερμπέζοβα.

Η άρση των μέτρων έρχεται καθώς η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε να τερματίσει την κατάσταση συναγερμού σε εθνικό επίπεδο που εισήχθη πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία στη βαλκανική χώρα.

Η Βουλγαρία παραμένει το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το μικρότερο ποσοστό κάλυψης εμβολιασμού, με λιγότερο από το 30% του πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένο, εν μέσω δυσπιστίας προς τους κρατικούς θεσμούς και κακής ενημέρωσης απέναντι στα εμβόλια. Η πανδημία έχει σκοτώσει 36.498 ανθρώπους στη χώρα των 7 εκατομμυρίων.

Ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Βουλγαρία ανήλθε τις τελευταίες 24 ώρες σε 1.698, πολύ πιο κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 12.399 που καταγράφηκε στα τέλη Ιανουαρίου.

Άλλοι περιορισμοί που θα αρθούν είναι η υποχρεωτική κοινωνική απόσταση, τα όρια χωρητικότητας για εστιατόρια, θέατρα και εκδηλώσεις και διαδικτυακά μαθήματα σε πανεπιστήμια.

Όλοι οι αλλοδαποί θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα εάν διαθέτουν έγκυρο πιστοποιητικό Covid, το οποίο χορηγείται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από μόλυνση ή έχουν πρόσφατα βρεθεί αρνητικά στον ιό.

Ελβετία: Αίρονται όλοι οι εναπομείναντες περιορισμοί από την Παρασκευή 1η Απριλίου

Η Ελβετία θα άρει από την ερχόμενη Παρασκευή 1η Απριλίου τους τελευταίους από τους εναπομείναντες περιορισμούς της για την Covid-19 , ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς η χώρα επιδιώκει μια κανονικότητα με την ύπαρξη του ιού.

Η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε εγκαταστάσεις υγείας, καθώς και η απαίτηση αυτοαπομόνωσης για πέντε ημέρες έπειτα από θετικό τεστ θα καταργηθούν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η ευθύνη για τον περιορισμό του ιού θα ανατεθεί στις τοπικές αρχές, πρόσθεσε, με μια φάση αυξημένης επαγρύπνησης να προγραμματίζεται για τους επόμενους 12 μήνες.

«Χάρη στο υψηλό επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των ασθενών με Covid-19 στις μονάδες εντατικής θεραπείας τις τελευταίες εβδομάδες, αν και ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε ξανά στο ίδιο χρονικό διάστημα», υπογραμμίζεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

«Υπάρχει μικρό επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας της Covid-19 δεν μπορεί να εκτιμηθεί αξιόπιστα».

Ο κορωνοϊός πιθανότατα δεν θα εξαφανιστεί, είπε η κυβέρνηση, αλλά θα γίνει ενδημικός με εποχικά κύματα του ιού να είναι πιθανά στο μέλλον.

Η κυβέρνηση τόνισε ότι θα απενεργοποιήσει επίσης προσωρινά την ελβετική ηλεκτρονική εφαρμογή Covid-19 (Swiss COVID app), η οποία εντοπίζει άτομα που είχαν έρθει σε στενή επαφή με άλλους που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στη χώρα παραμένει σε υψηλό επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, με περισσότερα από 16.462 νέα κρούσματα να καταγράφονται τις τελευταίες 24 ώρες, αν και μόνο 165 άτομα χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Έπειτα από ένα αργό ξεκίνημα, το 69% των 8,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Μέχρι στιγμής, 3,48 εκατομμύρια άνθρωποι – ή του 41% πληθυσμού της χώρας – έχουν μολυνθεί από τη νόσο, ενώ 13.060 άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Eιδήσεις σήμερα:

Δεν καταργείται η μονιμότητα στις προσλήψεις του ΕΣΥ, τονίζει η Γκάγκα σε εγκύκλιο προς τους Διοικητές των ΥΠΕ

Σε έξαρση η πανδημία του κορωνοϊού- Aύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες

Κόντρα ανάμεσα σε Πλεύρη και Ξανθό στη Βουλή – «Μην πέφτετε στο επίπεδο του κ. Πολάκη»