«Το 15-20% όσων έχουν νοσήσει σοβαρά από τη λοίμωξη Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 θα εμφανίσει σύνδρομο Long Covid (μακρά Covid), με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν βαρύτερα», ανέφερε ο Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» κατά την ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την πανδημία με θέμα «Νέα δεδομένα στην Επιδημιολογία, Θεραπεία, Επιπλοκές και στην μακροχρόνια παρακολούθηση μετά τη νόσηση».

Tο σύνδρομο Long Covid χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά την οξεία λοίμωξη από κορωνοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ποσοστό της τάξης του 30% των νοσούντων από κορωνοϊό θα πληγεί από το σύνδρομο Long Covid, ενώ ένας στους πέντε θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ κ.ά. Ενώ το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η νόσος δεν πλήττει μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Το Long Covid έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής των παιδιών αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και την ψυχολογία τους.

Οι ανεμβολίαστοι είναι πιο ευάλωτοι από τους εμβολιασμένους

Το εμβολιαστικό status παίζει καθοριστικό ρόλο στον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου Long Covid, «με τους ανεμβολίαστους να έχουν ξεκάθαρα μεγαλύτερες πιθανότητες από τους εμβολιασμένους», υπογράμμισε ο κ. Μπακάκος.

Δύσπνοια, βήχας, χρόνια κόπωση και διαταραχή της οξυγόνωσης του αίματος είναι σύμφωνα με την Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Διευθύντρια στην Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» χαρακτηριστικά συμπτώματα της Long Covid συνοδεία και απεικονιστικών ευρημάτων τρεις μήνες μετά την αρχική νόσηση.

«Οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από οξεία νόσηση χρειάζονται επανέλεγχο τουλάχιστον τρεις μήνες και να μένουν σε διαρκή επαφή με τον ειδικό ιατρό, όπως οι συνάδελφοι που επανδρώνουν τα ειδικά Ιατρεία Post Covid που λειτουργούν σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας. Οπωσδήποτε πρέπει να υποβληθούν σε λειτουργικό έλεγχο της αναπνοής αφού η Covid-19 κυρίως προσβάλλει το αναπνευστικό σύστημα», ανέφερε η κυρία Κουτσούκου.

Με τη σειρά της η Αναστασία Αντωνιάδου, Καθηγήτρια Παθολογίας στη Δ’ Παθολογική Κλινική στο «Αττικό» Νοσοκομείο ανέφερε ότι «αν και τα Post Covid ιατρεία των νοσοκομείων κατά κύριο λόγο δέχονται προς το παρόν ασθενείς που έχουν ιστορικό νοσηλείας από την εν λόγω λοίμωξης, ραντεβού για αξιολόγηση και παρακολούθηση μπορούν να κλείσουν και όσοι έχουν νοσήσει ήπια και δεν χρειάστηκε να μπουν στο νοσοκομείο, αρκεί να έχουν εμμένοντα συμπτώματα».

Long Covid στα παιδιά

Η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» αναφερόμενη στο σύνδρομο Long Covid στα παιδιά εξήγησε ότι «προς το παρόν δεν είναι σαφές αν τα παιδιά που έχουν εκδηλώσει πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο θα εμφανίσουν και Long Covid. Στα παιδιά γενικά είναι λιγότερα συχνά τα εμμένοντα συμπτώματα του κορωνοϊού χωρίς να είμαστε ακόμα σε θέση να ανακοινώσουμε τη συχνότητα εμφάνισης».

Η κυρία Τσολιά έκανε όμως ιδιαίτερη αναφορά σε μια λιγότερο γνωστή επίπτωση της πανδημίας στα παιδιά, την αύξηση της κατάθλιψης και των αποπειρών αυτοκτονίας από παιδιά και εφήβους.

«Τόσο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν εκδήλωση προειδοποίηση (alert) για την αύξηση των ψυχικών παθήσεων στα παιδιά και τους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας», εξήγησε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

Δυστυχώς σύμφωνα με την κυρία Τσολιά η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς κατά την περίοδο της επιδημίας παρατηρήθηκε και στη χώρα μας αύξηση των επεισοδίων απόπειρας αυτοκτονίας από εφήβους, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε παιδοψυχιατρικές δομές.

Εκστρατεία του υπουργείου Υγείας για το σύνδρομο Long Covid

Το υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του συνδρόμου Long Covid ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία με αντικείμενο την ενημέρωση του κοινού για το σύνδρομο , τις επιπτώσεις του, αλλά και τους τρόπους προστασίας, με πρωταρχικό τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Με κεντρικό μήνυμα «Η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός», η εκστρατεία του Υπουργείου Υγείας απευθύνεται, κατ’ αρχάς, στις νέες ηλικίες, στα παιδιά και στις εγκύους, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ειδικά αυτή την περίοδο, που υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας και η βασική μέριμνα εστιάζεται στις πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Επίσης, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν λάβει ακόμα τη τρίτη δόση.

Η ενημερωτική εκστρατεία αποτελείται από σύντομα βίντεο-προσωπικές μαρτυρίες, μέσω των οποίων ασθενείς με Long Covid μοιράζονται τις δραματικές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους:

• Ο 45χρονος Στέλιος, που δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί, είδε τα δάχτυλα του να παραμορφώνονται… Σήμερα, δυσκολεύεται να αγκαλιάσει τα παιδιά του.

• Η 35χρονη Άννα, είδε την -4,5 ετών- κόρη της να νοσεί μαζί της. Τώρα, η μαμά κουράζεται μόλις σηκωθεί όρθια και η κόρη χρειάζεται πολλά διαλείμματα σε ό,τι κι αν κάνει.

• Η 59χρονη Ιουλία, 730 μέρες τώρα, ταλαιπωρείται από δύσπνοια, ταχυκαρδία, καθημερινό πυρετό.

Στην Ελλάδα, μόνο το 2021, μολύνθηκαν με κορονοϊό 2.898 έγκυες και λεχώνες γυναίκες, εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί μόλις το 7,7%. Οι 226 από αυτές χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε απλή κλίνη COVID-19, έναντι μόλις 5 όσων είχαν εμβολιαστεί, ενώ 36 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 5 απεβίωσαν, έναντι καμίας από την ομάδα των εμβολιασμένων.

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφορικά με την ενημερωτική εκστρατεία σημειώνει ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long Covid είναι ο εμβολιασμός. Καθώς υποχωρεί η οξεία φάση της πανδημίας -και προκειμένου να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τη δημόσια υγεία- οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευάλωτες ομάδες των νέων, των παιδιών και των εγκύων. Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μειώνει έως 50% την πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων Long Covid, και, αποτελεί το καλύτερο και αποτελεσματικότερο μέσο θωράκισης της δημόσιας υγείας συνολικά».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Ατόμων που πάσχουν από τις μακροχρόνιες συνέπειες της Covid-19 https://longcovidgreece.gr/