Το…τέλος της εβδομαδιαίας ενημέρωσης -το απόγευμα κάθε Δευτέρας – για την εμβολιαστικη επιχείρηση “Ελευθερία” που ανακοίνωσε προχθές ο καθ’ ύλην αρμόδιος, γενικός γραμματέας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έβαλε στο προσκήνιο γενικότερα το θέμα της αναγκαιότητας ή μη των επισήμων ενημερώσεων από τους επιστήμονες και τους εκπροσώπους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Έπειτα από 15 μήνες αδιάλειπτης τακτικής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού και με την κάλυψη του γενικού πληθυσμού να έχει πλέον φτάσει στο 75%, οι αρμόδιοι αποφάσισαν να ρίξουν την αυλαία των ζωντανών τηλεοπτικών εμφανίσεων, παρουσία δημοσιογράφων, στο υπουργείο Υγείας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται εκτάκτως εφόσον προκύπτουν σημαντικά δεδομένα για τον εμβολιασμό. Μάλιστα, από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογιας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, “αποχαιρέτησε” το κοινό με έναν ουσιαστικό απολογισμό της πολύμηνης περιόδου που προηγήθηκε, όσο διαρκούσε η κυρια φάση της εμβολιαστικης εκστρατείας “Ελευθερία”.

Υπό το πρίσμα αυτής της ανακοίνωσης, η γνωστοποίηση του γραφείου τύπου του υπουργείου Υγείας ότι θα αναβληθεί σήμερα, και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη φορά η -εβδομαδιαία- ενημέρωση για την επιδημία στην οποία συμμετέχει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκαγκα, φούντωσε τις συζητήσεις για το μέλλον και αυτής της ενημερωτικής διαδικασίας.

Η διευκρίνιση ότι η ενημέρωση, παρουσία της αναπληρώτριας και των δύο καθηγητών της Ιατρικής σχολής Αθήνας, της κυρίας Βάνας Παπαευαγγέλου και του κ. Γκίκα Μαγιορκινη, θα λάβει χώρα την προσεχή Δευτέρα 23 Μαρτίου, στις 6μμ, έδωσε μια εξήγηση, αφήνοντας όμως να αιωρείται γενικώς το θέμα της συνέχισης ή μη της ενημέρωσης για την επιδημία.

Σε ο,τι αφορά την αυριανή εκδήλωση, η αναβολή της έμοιαζε προδιαγεγραμμένη από την αρχή της εβδομάδας καθώς δύο εκ των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτή, είχαν προγραμματίσει ταξίδια. Η μεν κυρία Γκαγκα θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Κρήτη, επισκεπτόμενη υγειονομικές δομές του νησιού, ο δε κ. Μαγιορκινης βρίσκεται ήδη σε επαγγελματικό ταξίδι. Έτσι κρίθηκε ότι η ενημέρωση πρέπει να αναβληθεί και να προγραμματιστεί τη Δευτέρα με την συμμετοχή όλων.

Η εξέλιξη της επιδημίας, που βρίσκεται πάλι σε έξαρση λόγω της Omicron 2, θεωρείται βέβαιον ότι θα κρατήσει σε εγρήγορση τις υγειονομικές και επιστημονικές αρχές και τις επόμενες εβδομάδες.

Κατά πληροφορίες, είχε τεθεί ένας χρονικός ορίζοντας ως το μέσον Απριλίου, οπότε κλείνουν και τα σχολεία. Με δεδομένο ότι η ενημέρωση της Πέμπτης βασίζεται κυρίως στις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τις αποφάσεις που λαμβάνονται ακολούθως από την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός ήταν να παραμείνει η ενημέρωση μέχρι να αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα.

Η έξαρση που καταγράφεται και πιθανόν θα παρατείνει τη διάρκεια κάποιων μέτρων, όπως π.χ. του testing, επηρεάζει και την ενημέρωση για την επιδημία, κρατώντας την στο προσκήνιο, αλλά και στους… τηλεοπτικους δέκτες.

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: 23.748 νέα κρούσματα, 44 θάνατοι και 354 διασωληνωμένοι

Νέα αντιπαράθεση για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ – Η απάντηση Πλεύρη και το έγγραφο του ΕΟΔΥ

Η επέλαση της Omicron 2: Αυξήθηκαν 63% τα κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες