Με τη δημιουργία τηλεοπτικού σποτ με το μήνυμα «Το ήξερες ότι το αίμα λήγει σε ένα μήνα;» η αιμοδοσία 365 συνεχίζει την δράση ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία.

Το Αιμοδοσία365 είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με την υποστήριξη του κοινωφελούς Ιδρύματος «Ι. Λάτση»  που έχει ως αποστολή του  την ανάπτυξη καινοτόμων στρατηγικών που στοχεύουν στην εκπαίδευση μιας καινούριας γενιάς  συνειδητοποιημένων αιμοδοτών που θα υιοθετήσουν την κουλτούρα της επαναλαμβανόμενης αιμοδοσίας με πρακτικές προσαρμοσμένες στον τοπικό πολιτισμό και περιβάλλον.

Όπως τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Καθηγήτρια Αιματολογίας-Ιατρικής των Μεταγγίσεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κυρία Μ. Πολίτου το αίμα μετά από την προσφορά του διαχωρίζεται και παρασκευάζονται τα παράγωγά του : τα συμπυκνωμένα ερυθρά, το πλάσμα και τα αιμοπετάλια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να διατηρηθούν σε ψυγείο στους 4οC για έως και 42 ημέρες. Τα αιμοπετάλια μπορούν να διατηρηθούν σε αναδευτήρες σε θερμοκρασία δωματίου για έως και πέντε ημέρες, ενώ το πλάσμα καταψύχεται και μπορεί να διατηρηθεί σε καταψύκτες για έως και ένα χρόνο.

Με την πολύτιμη βοήθεια των διευθυντών των Αιμοδοσιών των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας Π.Γ.Ν Ρίου Πατρών (Δ/ντρια κ.Μούγιου) , ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου (Δ/ντρια .κ.Λυδάκη), Π.Γ.Ν.. Ιωαννίνων (Δ/ντρια κ.Ζερβού), Π.Γ.Ν. Λάρισας (Δ/ντρια επ.καθ, κ.Κώτση), Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης (Δ/ντης κ.Μαρτίνης), Π.Γ.Ν.Αττικό (Δ/ντης Καθ.κΤσαντές) Π.Γ.Ν..ΑΧΕΠΑ (Δ/ντρια κ.Χατζηκύρκου) η δράση μεταφέρει το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα με προβολή σε κεντρικά σημεία αιμοδοσιών των πόλεων και αναφορές στον τοπικό τύπο.

Επιπλέον οι Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολης, Ελευσίνας, Βριλησσίων, Ταύρου Μοσχάτου υιοθέτησαν την καμπάνια και χρησιμοποιούν υλικό της για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Καθώς η εμπειρία και η γνώση του εθελοντή αιμοδότη έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσδοκία της επαναλαμβανόμενης δωρεάς η δράση αιμοδοσία365 παρέχει την απαραίτητη στοχευμένη υποστήριξη για την δημιουργία μίας εκτεταμένης ευαισθητοποίησης που έχει ως αφετηρία την κατανόηση των υπαρκτών φόβων και ανησυχιών και των ερωτημάτων του υποψήφιου αιμοδότη .

Σκοπός της είναι να οδηγήσει στην καλλιέργεια της στάσης του ενεργού πολίτη ,την ενίσχυση της ενσυναίσθησης και της προσφοράς και την ενδυνάμωση του αιμοδότη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε θέματα που άπτονται στις ανάγκες της αιμοδοσίας της κοινότητάς του.

Η δράση αιμοδοσία 365 σε συνεργασία με τα δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων θα διοργανώσει εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο της Νομικής του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022.