Η ημερομηνία λήξης ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου Sputnik V κατά της COVID-19, που είχε αγοράσει η Γουατεμάλα από τη Ρωσία, παρήλθε χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Γιαματέι, προσάπτοντας την ευθύνη σε οργανώσεις αντιεμβολιαστών.

«Δυστυχώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε (…) την απόρριψη του εμβολιασμού από μεγάλο μέρος του πληθυσμού», είπε ο υπουργός Υγείας Φραντσίσκο Κόμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τις αρχές, η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα της κεντρικής Αμερικής με 17 εκατομμύρια κατοίκους έχει υποστεί πλήγμα από «μύθους και φήμες» και το υγειονομικό προσωπικό έχει ενίοτε γίνει στόχος επιθέσεων σε κάποιες κοινότητες.

Οι 1.062.412 ληγμένες δόσεις του ρωσικού εμβολίου –το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας– αποτελούσαν μέρος της παρτίδας 8 εκατ. δόσεων που αγόρασε η Γουατεμάλα τον Απρίλιο από τη Ρωσία έναντι 79,6 εκατ. δολαρίων (71 εκατ. ευρώ).

Ως αυτό το στάδιο, μόλις 5,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 στη Γουατεμάλα, που μετρά 17.000 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Eιδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει τον Μάρτιο στην επιδημία και τους εμβολιασμούς