Η «διάχυτη συγκρατημένη αισιοδοξία» από τη «νέα φάση της πανδημίας Covid», όπως σχολίασε κατά την τακτική ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγείται αφενός από τη μερική χαλάρωση των μέτρων προστασίας σε κοινωνικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, αφετέρου δε από τη μείωση στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες.

Για σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντοπίζει 18.094 νέα κρούσματα, με τη διασπορά του κορωνοϊού «εκρηκτική» σε κάποιες περιοχές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το 52% των νέων θετικών διαγνώσεων αφορά την Αττική (5.890), τη Θεσσαλονίκη (1.807), το Ηράκλειο (1.060) και την Αχαΐα (699).

Ωστόσο, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 μειώνονται, φτάνοντας σήμερα στους 3.700 περίπου μετά τις 400 νέες εισαγωγές και τα λιγότερα συγκριτικά εξιτήρια του περασμένου 24ώρου, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 460 σήμερα, ακολουθεί την εκτίμηση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνας Παπαευαγγέλου, για 450 ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Το «μελανό» σημείο του επιδημιολογικού δελτίου παραμένουν οι νέες απώλειες ασθενών με κορωνοϊό, στις 88.

Κίνδυνος για τα παιδιά οι αντιεμβολιαστές

«Μπορεί η διστακτικότητα για τα εμβόλια του κορωνοϊού να έχει επηρεάσει τους εμβολιασμούς των παιδιών;». Πρόκειται για τον τίτλο άρθρου που δημοσιεύεται στο BMJ και το οποίο επικαλέστηκε η κ. Θεοδωρίδου για να αναδείξει τους κινδύνους που ενέχει το αντιεμβολιαστικό κίνημα για την υγεία και ζωή ακόμα των παιδιών.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο, τον προβληματισμό πυροδότησε η μείωση εμβολιασμών ρουτίνας σε εμβολιαστικό κέντρο του Sheffield στην Αγγλία, με την κάλυψη έναντι ιλαράς, ερυθράς και παρωτίτιδας κάτω από το 90% στις ηλικίες έως δύο ετών και χαμηλότερη του 85,5% στις ηλικίες έως πέντε ετών, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το 95% αναγκαίο για την εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων από μια περιοχή.

Έπειτα, όπως προκύπτει από στοιχεία μελετών, η άγνοια κινδύνου, η επικίνδυνη αφέλεια, αποτελεί δομικό συστατικό του αντιεμβολιαστικού κινήματος και ένα γεγονός «εξαιρετικά θλιβερό και ανησυχητικό», όπως χαρακτήρισε η κ. Θεοδωρίδου, το ότι τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες γονείς αγνοούσαν ότι η ιλαρά αποτελεί θανατηφόρο νόσημα.

«Το διαφορετικό θέμα από την χώρα μας, είναι ότι αυτό το κέντρο θα πληρώσει πρόστιμο για την μείωση αυτού του ποσοστού των εμβολιασμών», σχολίασε η καθηγήτρια, και επανέλαβε ότι οι εμβολιασμοί ρουτίνας πρέπει να πραγματοποιούνται κανονικά, εγκαίρως και αδιαλείπτως.

Στα 20 εκατ. τα εμβόλια και στο μισό οι ανεμβολίαστοι

«Η σκέψη που μπορεί να κάνουν οι ανεμβολίαστοι, ότι το πρόβλημα βαίνει στη λύση του χωρίς τη συμμετοχή τους, είναι εσφαλμένη», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, υπενθυμίζοντάς του ότι θα αποτελέσουν την πλέον ευάλωτη ομάδα σε ένα νέο επιδημικό κύμα, πιθανότητα που δεν αποκλείουν οι επιστήμονες. «Ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός αποτελεί αυστηρή προϋπόθεση για τη βαθμιαία επιστροφή στην πλήρη κανονικότητα», πρόσθεσε.

Παρά τα 20 εκατ. που άγγιξαν οι εμβολιασμοί συμπεριλαμβανομένων των προγραμματισμένων ραντεβού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, και παρά τη δυναμική των 140.000 – 150.000 εμβολιασμών ημερησίως της επιχείρησης «Ελευθερία», οι καθημερινoί εμβολιασμοί το τελευταίο διάστημα μόλις που υπερβαίνουν τις 20.000.

Παράλληλα, το μισό εκατομμύριο ξεπερνούν όσοι δεν εμβολιάστηκαν με την ενισχυτική δόση και οι άνω των 60 ετών που αντιστέκονται στον εμβολιασμό παρά το διοικητικό πρόστιμο που προβλέπεται για την περίπτωσή τους. Συγκεκριμένα, οι πρώτοι ανέρχονται σε 219.000 και οι δεύτεροι σε 300.000, με τον κ. Θεμιστοκλέους να αναφέρει χαρακτηριστικά για τους τελευταίους ότι το σύνολό τους δεν μειώνεται ουσιαστικά. «Μπαίνουν κάποια καινούρια ραντεβού, αλλά είναι μικρός ο αριθμός, δηλαδή είναι λιγότερα από 1.000 ραντεβού την ημέρα. Άρα είναι γύρω στις 300.000 που θα επιβληθεί το πρόστιμο», δήλωσε.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς:

-πάνω από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση (74,6% του γενικού πληθυσμού)
-πάνω από 7.500.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (71,3% επί του γενικού πληθυσμού)
-5.260.000 έχουν λάβει την αναμνηστική δόση (90,2% των δικαιούχων) και 100.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (1,6%).

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Πότε ολοκληρώνεται η εμβολιαστική επιχείρηση