«Η παράδοση του εμβολίου κατά της παραλλαγής «Omicron» αναβάλλεται για τον Απρίλιο ή τον Μάιο», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της «Bild» o επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας «BioNTech», Oυγκούρ Σαχίν.

Αρχικά, η εταιρεία βιοτεχνολογίας είχε ανακοινώσει ότι η παράδοση του ενέσιμου σκευάσματος είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Ουγκούρ Σαχίν, ο λόγος που καθυστερεί το εμβόλιο είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA). «Ο ΕΜΑ έπρεπε να περιμένει περισσότερο από το προγραμματισμένο για τα δεδομένα που απαιτούνται για έγκριση», τόνισε ο 56χρονος Σαχίν.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε ποτέ ότι θα απαλλαγούμε από την Covid»

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έπρεπε να διερευνήσουν εάν ένα εμβόλιο κατά της μετάλλαξης «Omicron» εξακολουθεί να αξίζει τον κόπο. Εάν είναι απαραίτητο, η BionTech θα μπορούσε να αναπτύξει εμβόλια για νέες παραλλαγές, προσθέτει. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι πλέον η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν είναι δραματική. Υποστηρίζει ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε ποτέ ότι θα απαλλαγούμε από τη νόσο Covid».

«Όταν ξεκίνησε η πανδημία, συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτήν. Ένα σημαντικό εμπόδιο είναι ότι δεν υπάρχει ικανότητα για την παραγωγή των απαιτούμενων εμβολίων. Οι χώρες που δεν μπορούν να εγγυηθούν τη δική τους παραγωγή εμβολίων, είναι αυτές που υποφέρουν ιδιαίτερα από τη νόσο», λέει ο Σαχίν.

 

Διαβάστε σήμερα:

Μας βοηθάει ψυχολογικά η χαλάρωση των μέτρων, λέει ο Βασιλακόπουλος

Επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές – Με ποια μέτρα

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης και όσους ξανακόλλησαν κορωνοϊό