Ένα κομβόι, εμπνευσμένο από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του Καναδά κατά των περιοριστικών μέτρων, διέσχισε σήμερα τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Τελ Αβίβ με την Ιερουσαλήμ.

Δεκάδες οχήματα κατευθύνθηκαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Ιερουσαλήμ, αφού προηγουμένως είχαν δώσει «ραντεβού» στα μισά της διαδρομής. Άλλοι διαδηλωτές είχαν στηθεί σε πεζογέφυρες και σε διασταυρώσεις του αυτοκινητόδρομου για να χαιρετίσουν τους οδηγούς του αποκαλούμενου «Κομβόι της Ελευθερίας». Από κάποια οχήματα υψώνονταν ισραηλινές και καναδικές σημαίες.

«Η ελευθερία δεν μοιάζει έτσι» έγραφε ένα πλακάτ, που εικόνιζε ένα κορίτσι με προστατευτική μάσκα.

Έξω από το κοινοβούλιο, οι διαδηλωτές άρχισαν να κορνάρουν, χτυπούσαν τύμπανα και ζητούσαν να αρθούν οι περιορισμοί για την πανδημία. «Συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για την ελευθερία. Επειδή εδώ και δύο χρόνια όλος ο κόσμος έχει τρελαθεί εξαιτίας αυτών των υποχρεωτικών μέτρων και όλων αυτών των πραγμάτων που δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε ελεύθεροι, όπως γεννηθήκαμε», είπε ο 39χρονος Τζόναθαν Ντεπόρτο.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Ισραήλ ήρε πολλά από τα μέτρα: δεν απαιτείται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού στα εστιατόρια, τους κινηματογράφους, τα θέατρα, τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία. Όμως οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές στους κλειστούς, δημόσιους χώρους, όπως στα σχολεία, τα καταστήματα και τα ιατρεία.

Στον Καναδά, το «Κομβόι της Ελευθερίας» ξεκίνησε από την Οτάβα τον περασμένο μήνα, από οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονταν επειδή ήταν αναγκασμένοι να εμβολιαστούν για να περάσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία και αλλού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στα 20.361 τα νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 494 διασωληνωμένοι

Δείτε live την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Είναι αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα απέναντι στην Omicron; – Η ανάλυση Μόσιαλου