Με βάση όλα τα νεώτερα δεδομένα παραμένει ισχυρή η σύσταση για την τρίτη δόση εμβολιασμού κατά του κορωνοιού, ενώ η τέταρτη δόση κρίνεται χρήσιμη μόνο για ειδικές περιπτώσεις και πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανοσοκαταστολής, τόνισε, απόψε, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια παρουσίασε αποτελέσματα μελέτης από το Ισραήλ, όπου έχει χορηγηθεί η τέταρτη δόση τονίζοντας ότι «με την 4η δόση, τέσσερις μήνες μετά από την χορήγηση της τρίτης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών έδειξε πως διπλασιάζεται η αντίσταση στον ιο και τριπλασιάζεται η προστασία για εισαγωγή στο νοσοκομείο». Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι πολλές άλλες μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον προσφέροντος μακρά διάρκεια προστασίας.

Όσον αφορά τα νεότερα στοιχεία που αφορούν την Οmicron, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι οι γνώσεις γύρω από την παραλλαγή αυτή συνεχίζουν να μεταβάλλονται. Ωστόσο παραμένει αυξημένη η μεταδοτικότητα, ο ιός ξεφεύγει ως ένα βαθμό από τα αντισώματα των εμβολίων και υπάρχει δυνατότητα επαναλοίμωξης. Πάντως, σύμφωνα με νεότερες μελέτες φαίνεται ότι η φυσική νόσηση από τις παραλλαγές Α, Β και Δ του ιού προσέφερε ισχυρή προστασία που φτάνει το 90% έναντι της Όμικρον όσον αφορά την επαναλοίμωξη.

Η προστασία από φυσική νόσηση μετά από Οmicron είναι αισθητά μικρότερη και κυμαίνεται στο 60%. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, πως η φυσική νόσηση δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα και εξαρτάται από την ηλικία, από την βαρύτητα της νόσου και τα υποκείμενα νοσήματα τα οποία έχουν, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά για ότι ο εμβολιασμός παρέχει σημαντική προστασία και έναντι της Οmicron.

Τριπλάσιος κίνδυνος για τους καρκινοπαθείς

Αναφερόμενη στα άτομα με καρκίνο, τα οποία, όπως σημείωσε, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο στην περίπτωση που νοσήσουν με κορωνοϊό, είπε πως μελέτη που αφορά την ασφάλεια των εμβολίων MRNA έδειξε ότι οι παρενέργειες που είχαν όσοι καρκινοπαθείς υπό θεραπεία έκαναν το εμβόλιο, ήταν ανάλογες όλων των υπολοίπων ατόμων. Μια ήπια αντίδραση στο σημείο της ένεσης, μυαλγίες, κόπωση, κεφαλαλγία, ανέφερε και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη παρενέργεια σε άτομα που βρίσκονται σε αντικαρκινική θεραπεία».

Η προστασία του εμβρύου 

Για μία ακόμη φορά επανέλαβε τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός των εγκύων μπορεί να προστατεύσει -μέσω της μεταφοράς των αντισωμάτων στο έμβρυο – και το παιδί. Παρόμοια προστασία μπορεί να έχει και ο θηλασμός από την μητέρα που έχει εμβολιαστεί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην αρχή της ζωής ενός νεογνού μέσα στους χειμερινούς μήνες που είναι αυξημένες οι ίωσεις.

Σε ερώτηση που αφορούσε την έγκριση των εμβολίων στα παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών, είπε ότι ουσιαστικά έγινε ένα διάλειμμα από τους διεθνείς οργανισμούς και τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA στο θέμα, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη των εμβολίων γι αυτές τις ηλικίες καθώς ακόμη δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών και με την 3η δόση. «Δεν εγκρίνουν το εμβόλιο προτού έχουν ολοκληρωμένη τη μελέτη και με τις τρεις δόσεις» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Κοντά στα 20 εκατομμύρια οι εμβολιασμοί 

Ξεπεράστηκαν, σήμερα, οι 19.840.000 εμβολιασμοί κατά της covid-19. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες, δηλαδή το 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση είναι 74,2% του γενικού πληθυσμού και 85,2% του ενήλικου πληθυσμού. Περισσότεροι από 7.440.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου πληθυσμού.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Το 88,5% των δικαιούχων έχει κάνει την τρίτη δόση

Σχετικά με την αναμνηστική δόση, είπε: «Δικαιούχοι είναι 5.825.000 πολίτες, ποσοστό 77,8% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 5.160.000 εμβολιασμοί ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων και 120.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 2,1%. Από τους 4.800.000 πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, επτά μήνες με τα εμβόλια δύο δόσεων και τρεις μήνες με το μονοδοσικό, εμβολιάστηκαν με την αναμνηστική δόση σε ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000, πολίτες και μόνο ένα 6,8% δεν έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα την αναμνηστική δόση».

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης όσων νόσησαν δεύτερη φορά.

Έρχεται το Novavax, παραμένει κλειστή πλατφόρμα για ραντεβού

Σχετικά με το εμβόλιο της Novavax, επανέλαβε ότι η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει Φεβρουάριο και Μάρτιο, 474.000 δόσεις. Η πρώτη παράδοση, 168.000 δόσεων, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένη ημερομηνία παράδοσης και έτσι μέχρι να υπάρξει επιβεβαίωση από την εταιρεία δεν θα ανέβουν τα ραντεβού εμβολιασμού».

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας  168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax. Ωσόσο επειδή ακόμα δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία παράδοσης των εμβολίων δεν έχουν ανοίξει τα ραντεβού ραντεβού στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στα 20.361 τα νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 494 διασωληνωμένοι

Είναι αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα απέναντι στην Omicron; – Η ανάλυση Μόσιαλου

17.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ, λέει ο Γιαννάκος