Στη Βρετανία καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος ασθενούς της νόσου του πυρετού Λάσσα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας της χώρας. Ο άνθρωπος που προσβλήθηκε από τη νόσο, ανήκε σε οικογένεια που επέστρεψε από τη Δυτική Αφρική.

Σημειώνεται, πως μόνο 10 περιπτώσεις της ασθένειας που μεταδίδεται από τρωκτικά έχουν καταγραφεί συνολικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πρόσφατα κρούσματα είναι τα πρώτα από το 2009.

Τι είναι ο πυρετός Lassa

Ο πυρετός Lassa (Lassa Fever), που προκαλείται από τον ιό Lassa (Lassa Virus), είναι ενδημικός στη Νιγηρία και σε πολλές άλλες χώρες στη δυτική ακτή της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Λιβερίας και της Γουινέας.

Τα συμπτώματα της νόσου ξεκινούν με πονοκεφάλους, πονόλαιμο και έμετο, ενώ μπορεί να προκαλέσει επίσης αιμορραγία από το στόμα, τη μύτη ή τον κόλπο.

Ωστόσο, σταδιακά εξελίσσονται σε σοκ, επιληπτικές κρίσεις, τρόμο, αποπροσανατολισμό, μέχρι και κώμα, χωρίς έγκαιρη θεραπεία.

Το ένα τέταρτο των ασθενών θα παρουσιάσει επίσης προσωρινή κώφωση που τελικά θα επανέλθει, όπως αναφέρει η ιατρική βιβλιογραφία.

Οι περισσότεροι ασθενείς με πυρετό Lassa θα αναρρώσουν πλήρως, ωστόσο ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος σε περίπου 1% των περιπτώσεων.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της έκθεσης σε τρόφιμα ή είδη οικιακής χρήσης, ούρα ή κόπρανα μολυσμένων αρουραίων, ή και από τα σωματικά υγρά.

Η ασθένεια έχει ταξινομηθεί ως δυνητική πανδημία και βρίσκεται στη λίστα παρακολούθησης προτεραιότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μαζί με τον Έμπολα και τον δάγκειο πυρετό

Ειδήσεις σήμερα: 

Μεταλλάξεις: Κυριαρχεί η Omicron, επιμένει όμως και η Δέλτα

Νέα Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με έξι θέσεις αιμοκάθαρσης απέκτησε το νοσοκομείο της Ικαρίας

Κορωνοϊός: Στο 80% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Novavax στους εφήβους