Στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι θα βρεθούν για τέταρτη φορά οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 (09:00 – 17:00).

Η αποστολή στο Αγαθονήσι σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων του νησιού. Κάθε αποστολή είναι ξεχωριστή και «εξατομικευμένη» στις ιδιαίτερες ιατρικές ανάγκες της κάθε περιοχής.

Η άρτια καταρτισμένη επιστημονική ομάδα σε συνδυασμό με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν οι ΚΙΜ έχει ως στόχο τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης δωρεάν σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ιατρικής μέριμνας και υποστήριξης σε κατοίκους όλων των ηλικιών, παραμεθόριων νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.

Οι ιατρικές ειδικότητες – εθελοντές ιατροί αρωγοί του προγράμματος – που πλαισιώνουν την ομάδα είναι Παθολόγος-Διαβητολόγος, Καρδιολόγος, Οδοντίατρος, Ορθοπαιδικός, Οφθαλμίατρος, Γενικός Χειρουργός, Νευρολόγος, Γυναικολόγος, Ωτορινολαρυγγολόγος και Διατροφολόγος.

Οι ιατρικές παρεχόμενες υπηρεσίες περιλαμβάνουν πλήθος κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων όπως: τρισδιάστατη ψηφιακή μαστογραφία, test Pap και ενδοκολπικός υπέρηχος, μέτρηση οστικής πυκνότητας, ακτινολογικός έλεγχος, υπέρηχος καρδιάς, εξετάσεις αίματος, τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου καθώς και εκπαίδευση στην ορθή χρήση χορήγησης ινσουλίνης με σκοπό την πρόληψη και προαγωγή της υγείας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13:00 – 16:00 καθημερινές).

Επισημαίνεται ότι τα μέλη των ΚΙΜ, ακολουθώντας τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19. Κατά τη διενέργεια των ιατρείων και των διαγνωστικών εξετάσεων θα τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και θα λαμβάνονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Οι KIM από 2014 έχουν πραγματοποιήσει 106 αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).