Στους 800 φτάνουν οι ασθενείς με κορωνοϊό που έχουν ήδη ξεκινήσει τη θεραπεία με τα αντιικά χάπια μολνουπιραβίρης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η κυρία Γκάγκα, χαιρετίζοντας την ειδική εκδήλωση (webinar) που πραγματοποιεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για τα αντιικά χάπια στην αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid-19, ανέφερε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 1.280 αιτήσεις για τα αντιικά χάπια στην ειδική πλατφόρμα.

Η αρμόδια επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τις 1.258 αιτήσεις και σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας ήδη 800 κουτιά έχουν παραλειφθεί από ισάριθμους ασθενείς.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να γίνει η αποστολή και των υπολοίπων συσκευασιών μολνουπιραβίρης στις διευθύνσεις που έχουν δηλώσει οι ασθενείς.

Αναφορικά με τη διάθεση αντιικών χαπιών κατά της νόσου Covid-19 η κυρία Γκάγκα σε ξεχωριστή δήλωση της ανακοίνωσε την σύσταση ομάδα εξυπηρέτησης των ασθενών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας «οι ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, πλέον μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: antiikacovid19@moh.gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr. Αναλυτικές οδηγίες επί της διαδικασίας παρέχονται στο https://bit.ly/34qcdJ2».

Υπενθυμίζεται πως η αντιική θεραπεία της εταιρείας MSD (Merck στις ΗΠΑ) χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη covid που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας. Προαπαιτούμενο για τη χορήγηση είναι επίσης η θετική διάγνωση με μοριακό τεστ (PCR) ή με rapid.

Το φάρμακο της MSD διατίθεται σε κάψουλες των 200 mg και χορηγείται εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού – ωστόσο τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται μέσα στις 3 πρώτες μέρες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που υλοποιείται υπάρχει χρονικό περιθώριο 48 ωρών για την παράδοση των χαπιών στους ασθενείς, με τους αρμόδιους και όλους τους εμπλεκόμενους (γιατρούς, Επιτροπή, ΕΟΠΥΥ, φαρμακεία, υπηρεσία ταχυμεταφοράς) να καταβάλουν τεράστια προσπάθεια για την ολοκλήρωσή της αποστολής των χαπιών μέσα σε λίγες ώρες, ώστε να αξιοποιηθεί ο χρόνος από τη διάγνωση.

Ο θεράπων ιατρός που έχει υποβάλλει το αίτημα για την αντιική θεραπεία ενημερώνει μέσω του συστήματος της ΗΔΙΚΑ για την πορεία της υγείας του ασθενή σε δύο χρονικές φάσεις. Την 28η ημέρα από τη διάγνωση, γιατρός θα πρέπει να δηλώσει εάν ο ασθενής του: 1) έχει ιαθεί, 2) έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο, 3) έχει εισαχθεί σε ΜΕΘ, 4) έχει καταλήξει.

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Θεμιστοκλέους: Να φτάσουμε σε ένα Πάσχα πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα

Θάνος Πλεύρης: Στη Γαλλία σήμερα ο υπουργός Υγείας για την Κοινή Διάσκεψη της ΕΕ

Κορωνοϊός: Γήπεδα και καρναβάλια σήμερα στο τραπέζι της επιτροπής των ειδικών