Πριν πέντε χρόνια έπαθε ατύχημα με τη μοτοσικλέτα. Έκτοτε είναι παράλυτος, αφού υπέστη ρήξη του νωτιαίου μυελού. Και πλέον, χάρη σε ένα εμφύτευμα Ελβετών επιστημόνων, κατάφερε να περπατήσει και πάλι.

Ο λόγος για τον Michel Roccati, που, όπως αναφέρει το BBC κατάφερε να κάνει τα πρώτα του βήματα. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος με ολική ρήξη νωτιαίου μυελού καταφέρνει να περπατήσει ξανά. Η ίδια τεχνολογία έχει βελτιώσει τη ζωή και ενός άλλου παράλυτου ασθενούς, που κατάφερε να γίνει πατέρας. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Medecine.

Ο Roccati ήταν πολύ σοβαρά. Δεν ένιωθε τίποτα στα πόδια του. Οι επιστήμονες προσάρτησαν χειρουργικά ένα ηλεκτρικό εμφύτευμα στη σπονδυλική στήλη του ασθενούς και πλέον μπορεί να περπατήσει, κάτι που όπως αναφέρει το BBC, δεν έχει καταφέρει κανείς μέχρι στιγμής.

Οι ερευνηές επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης. Η τεχνολογία που έχουν αναπτύξει παραμένει περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα. Ωστόσο, δεν παύει να είναι μεγάλο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Paralysed man takes first steps thanks to spinal implant

«Είναι ένα δώρο για μένα»

Ο ασθενείς πάντως θεωρεί ότι η τεχνολογία «είναι ένα δώρο γι’ αυτόν», όπως δήλωσε στο BBC. «Στέκομαι όρθιος, περπατώ εκεί που θέλω, μπορώ να περπατήσω στις σκάλες, είναι σχεδόν μια κανονική ζωή».

Πέραν της τεχνολογίας, στην ανάκαμψη του Michel βοήθησε και η αποφασιστικότητά του. Ο νεαρός Ιταλός ήταν αποφασισμένος να συνεχίσει και να προχωρεί όσο περισσότερο μπορούσε.

_123131391_spinal_implant_640-2x-nc
Πηγή: BBC

«Συνήθιζα να κάνω μποξ, να τρέχω και να κάνω προγράμματα γυμναστικής. Αλλά μετά το ατύχημα, δεν μπορούσα να κάνω πράγματα που αγαπούσα. Ωστόσο δεν άφηνα να με πάρει από κάτω. Ποτέ δεν σταμάτησα την αποκατάσταση. Ήθελα να λύσω το πρόβλημα», είπε.

Η ταχύτητα στην ανάκαμψη του νεαρού Ιταλού εντυπωσίασε και τη νευροχειρούργο που εισήγαγε το εμφύτευμα, την καθηγήτρια του Εργαστηρίου Νευροθεραπείας και Νευροτροποποίησης Jocelyne Block.

«Έμεινα έκπληκτη. Είναι απίστευτος. Θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να προοδεύσει και να γίνεται όλο και καλύτερος», ανέφερε.

«Πέτυχαν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά»

Η μελέτη στηρίχθηκε από τον Dr Ram Hariharan, σύμβουλο του Γενικού Νοσοκομείου του Σέφιλντ, που εργάζεται ως ανεξάρτητος στην ερευνητική ομάδα. «Πέτυχαν κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά», δήλωσε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές πριν θεωρηθεί ότι είναι αποτελεσματική θεραπεία.

Ο νωτιαίος μυελός έχει κοπεί πλήρως στην περίπτωση του Michel. Αλλά το εμφύτευμα στέλνει σήματα απευθείας στα πόδια του, που του επιτρέπουν να περπατήσει, αλλά μόνο όταν το εμφύτευμα είναι ενεργοποιημένο.

Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν πάρει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητα να περπατούν. Σε κάθε περίπτωση, το εμφύτευμα είναι περίπλοκο σε αυτό το στάδιο να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινότητα, καθώς το χρησιμοποιούν για την εξάσκηση το περπάτημα.

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Σε ύφεση τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα – Μικρή αύξηση στη Θεσσαλονίκη

«Ανεμβολίαστοι» από σήμερα 300.000 πολίτες που δεν έχουν κάνει την 3η δόση – Επιστροφή στα rapid test

Παγώνη: Δεν έχει νόημα η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου – Πάσχα στα χωριά με τεστ