Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology) μαζί με άλλους 21 διεθνείς οργανισμούς και 34 ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρείες, προσβλέποντας στην αποτελεσματικότερη πρόληψη κατά του μελανώματος και του καρκίνου του δέρματος, ένωσαν τις δυνάμεις τους υπογράφοντας μία κοινή δήλωση στην οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εντείνει τις προσπάθειές της με όλες τις αναγκαίες δράσεις στα πλαίσια του πρόσφατου ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου (Europe’s Beating Cancer Plan).

Οι δράσεις αυτές εδράζονται γύρω από πέντε άξονες:

1. Την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από τον καρκίνο του δέρματος

2. Την υιοθέτηση μέτρων για την προστασία των πολιτών από την υπέρμετρη έκθεση σε φυσική και τεχνητή ακτινοβολία UV

3. Τον στοχευμένο έλεγχο σε ομάδες υψηλού κινδύνου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος

4. Την αναγνώριση του καρκίνου του δέρματος ως επαγγελματική ασθένεια και την εφαρμογή μέτρων προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία για τους εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους

5. Την πληρέστερη καταγραφή των περιπτώσεων με καρκίνο του δέρματος στην Ευρώπη για την καλύτερη επιτήρηση και την εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων

Το 2020, περισσότεροι από 106.000 πολίτες της ΕΕ διαγνώστηκαν με μελάνωμα, καθιστώντας τον καρκίνο του δέρματος ως τον έκτο πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο και μία από τις είκοσι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο. Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι είναι ένα είδος καρκίνου που αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τη συχνότητα εμφάνισης να αναμένεται να συνεχίσει την αυξητική της πορεία.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Αλέξανδρος Στρατηγός, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας και Διευθυντής της Α’ Κλινικής Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ – Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, «αξίζει να αναφερθεί ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων του καρκίνου του δέρματος, μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν εάν διαγνωστούν έγκαιρα, ενώ οι επιπτώσεις από τις βλαπτικές επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να μειωθούν σημαντικά αν υιοθετηθούν πιο συνειδητές και υπεύθυνες συμπεριφορές».