Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) τιμά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου αφιερώνοντας το 4ο Webinar, από την σειρά Webinars-Επίκαιρα Θέματα Δημόσιας Υγείας, στην ενημέρωση του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού για τα νεότερα δεδομένα στα νεοπλασματικά νοσήματα.

Μπορείτε να παρακολουθήστε το Webinar – που πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και ώρες 16:00 – 20:30 μμ – με προεγγραφή στον ακόλουθο σύνδεσμο:  https://projector-web.gr/CongressWorld/gr/ekpa04022022/welcome 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης διαμορφώνεται ως εξής:

Webinar 4: Ογκολογία και νεότερες εξελίξεις – Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου

Χαιρετισμός από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

16.00-18.00 Συμπαγή νεοπλάσματα και νεότερες εξελίξεις

Προεδρείο: Μ.Α. Δημόπουλος, Φ. Ζαγουρή
– Καρκίνος κεφαλής τραχήλου

Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας, Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
– Μελάνωμα
Ελένη Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας, Α´ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ»
– Καρκίνος ουροποιητικού
Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Β´ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
– Καρκίνος πνεύμονα

Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Γ´ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Ν.Θ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
– Καρκίνος μαστού
Ηλίας Κοττέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Γ´ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Ν.Θ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
– Γυναικολογικός καρκίνος
Χρήστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ογκολογική Μονάδα, ΠΓΝ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ»
– Καρκίνος γαστρεντερικού
Μιχαήλ Καραμούζης, Καθηγητής Βιοχημικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, κ. Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος χαιρετίζοντας την εκδήλωση υπογράμμισε τη σημασία της σημερινής ημέρας και αναφέρθηκε στο  πρόγραμμα Cancer Moonshot των ΗΠΑ που περιλαμβάνει 7 άξονες με στόχο τη μείωση κατά 50% των καρκινικών θανάτων την επόμενη 25ετία.

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης χαιρετίζοντας την εκδήλωση είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι πολυ σημαντική η πρωτοβουλία της εκδήλωσης, ουσία ημέρα μνήμης για τις πολυετείς επιστημονικές προσπάθειες κλινικής έρευνας για αποτελεσματικές θεραπείες.  Ως υπουργείο θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία ωστε να αρθουν οι δυσκολίες στην κλινική έρευνα ώστε η Ελλάδα να προσελκύει όσο το δυνατόν περισσότερες κλινικές μελέτες και μαζί με το αναπτυξιακό clawback να  έχουν οι Έλληνες ασθενείς την καλύτερη δυνατή πρόσβαση».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «στο  πλαίσιο του προγράμματος Δοξιάδη και μέσω του ειδικού προγράμματος εξετάσεων  με το όνομα της Φώφης Γεννηματά που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας το υπουργείο Υγείας  προγραμματίζει την παροχή δωρεαν εξέτασης μαστού για συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών -με ηλικιακά κριτήρια- που θα τους αποστέλλεται ένα sms με παραπεμπτικό για να μπορούν να κάνουν την εξέταση σε δημόσιες δομές Υγείας».

Ψυρρή: Ιογενής ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα 
Λαμβάνοντας τον λόγο η κυρία Αμάντα Ψυρρή, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας, Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» αναφερόμενη στον καρκίνο κεφαλής-τραχήλου εξήγησε ότι  «το  κάπνισμα και το αλκοόλ πολλαπλασιάζει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου κεφαλής-τραχήλου».

Τα τελευταία χρόνια, όμως, ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα διαπιστώθηκε ότι είναι ιογενής και προκαλείται από τους ιούς HPV που προκαλούν και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Σύμφωνα με την κυρία Ψυρρή όπου τα προγράμματα διακοπής καπνίσματος (σε χώρες όπως η Σουηδία και οι ΗΠΑ) είναι επιτυχή  διαπιστώνεται μείωση των ποσοστών καρκίνου κεφαλής-τραχήλου αλλά αύξηση των καρκίνων του στοματοφάρυγγα λόγω της έξαρσης του σεξουαλικώς μεταδιδόμενου HPV.

Συχνότερος στους άνδρες είναι ο καρκίνος στοματοφάρυγγα απ’ ότι στις γυναίκες και εκφράζεται με ασυμπτωματική τραχηλική αδενοπάθεια.  Για τη θεραπεία του απαιτείται διεπιστημονική συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Ογκολόγοι, Λογοθεραπευτές, Χερουργοί κ.λπ. με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης να περιλαμβάνουν χημειοθεραπευτικά και ακτινοθεραπευτικά σχήματα, δίνοντας τη δυνατότητα διατήρησης του λάρυγγα, γεγονός που βοηθά στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του ασθενή.

Ο καρκίνος της αμυγδαλής από HPV έχει λάβει μορφή χιονοστοιβάδας παγκοσμίως σύμφωνα με την κυρία Ψυρρή, και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υιοθετηθεί  ο καθολικός προληπτικός εμβολιασμός αγοριών και κοριτσιών έναντι των ιών HPV. Στην Ελλάδα στο Εθνικό Εμβολιαστικό Πρόγραμμα προς το παρόν χορηγείται δωρεάν το εμβόλιο μόνο στα κορίτσια.

Καταληκτικά η καθηγήτρια Αμάντα Ψυρρή τόνισε ότι αλκοόλ, κάπνισμα και οι HPV είναι οι αιτίες των καρκίνων κεφαλής-τραχήλου και θα πρέπει να σχεδιαστούν οργανωμένες πολιτικές υγείας για την μείωση της έκθεσης των πολιτών σε αυτούς τους κινδύνους.

Γκόγκα:  Πιο συχνό το μελάνωμα στους άνδρες
Η Ελένη Γκόγκα, Καθηγήτρια Παθολογίας-Ογκολογίας, Α´ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», ανέλυσε όλα τα δεδομένα που αφορούν στο μελάνωμα, έναν καρκίνο του δέρματος που προέρχεται από τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη, τη χρωστική ουσία που καθορίζει το χρώμα του δέρματος του κάθε ατόμου.

Ο εν λόγω καρκίνος είναι συχνότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ το άρρεν φύλο είναι και πιθανότερο να χάσει τη ζωή του από τη συγκεκριμένη νεοπλασία. Το 2022 αναμένονται πάνω από 7.000 θάνατοι από  μελάνωμα παγκοσμίως, με την πιθανότητα εμφάνισης να διαμορφώνεται στις 22,7/ 100.000 κατοίκους.

Σήμερα χάρη στην Ανοσοθεραπεία οι ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα μπορούν να εμφανίσουν έως και πλήρη ύφεση της νόσου. Ενώ με την ανακάλυψη γονιδίων και μεταλλάξεων που έχουν υψηλή συχνότητα σε ασθενείς με μελάνωμα δίδεται η ευκαιρία της εφαρμογής εξατομικευμένων θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της καλύτερης πρόγνωσης της πορείας της υγείας των ασθενών.

«Ξέρουμε σήμερα για όλα τα φάρμακα ποια είναι η διαμεση και 5ετης επιωίωσης και το διαστημα προοδου νόσου. Αν π.χ. δωσουμε Ανοσοθεραπεία έχουμε 50% πενταετή επιβίωση και 11,5 μήνες μεχρι να παρουσιάσει πρόοδο νόσου ο ασθενής. Το να φτάνουμε λοιπόν πια σε 40 μήνες επιβίωσης, δηλαδή 8πλασιασμό συγκριτικά με το παρελθόν, είναι ένα σημαντικό μήνυμα για όλους μας, γιατρους και ασθενείς », υπογράμμισε η κυρία Γκόγκα.

Μπάμπιας:  Πρόβλημα δημόσιας υγείας ο καρκίνος του προστάτη
Ο Αριστοτέλης Μπάμιας, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» μιλώντας για τον  καρκίνο του ουροποιητικού  συστήματος εστίασε στον συχνότερο που είναι ο καρκίνος του προστάτη. «Είναι ο τριτος συχνότερος θανατηφόρος καρκίνος», υπενθύμισε λέγοντας ότι 60-70% των ανδρών φέρουν στοιχεία καρκίνου αλλά μόνο το 3% θα αποβιώσει απ’ αυτόν.

Αυτό που συντελεί στην αύξηση του καρκίνου του προστάτη είναι τα ανδρογόνα, κάτι που αποτέλεσε και τη βάση για την πιο επιτυχημένη θεραπεία της νόσου, την αποστέρηση ανδρογόνων.

Σήμερα, πια η πρόγνωση της νόσου βελτιώνεται διαρκώς με αποτέλεσμα ελάχιστοι άνδρες να αποβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση.

Το PSA test βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση και την ταξινόμησή τους ως προς το κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία του ασθενή.  Επίσης πλέον νεότερες απεικονιστικές εξετάσεις βοηθούν τον γιατρό να αποφασίσει για την παραπομπή του ασθενή σε περαιτέρω έλεγχο με βιοψία ή όχι, αλλα και στον εντοπισμό τυχόν μεταστάσεων.

Η διάμεση επιβίωση χωρίς θεραπεία είναι 4 χρόνια, «ενώ το πλήθος των φαρμάκων που έχουμε στη διάθεση μας βελτιώνουν την πρόγνωση της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών, χωρίς μάλιστα να αυξάνεται  ο κίνδυνος καρδιαγγειακών ανεπιθύμητων ενεργειών λόγω του ανδρογονικού αποκλεισμού που εφαρμόζεται στο θεραπευτικό πλάνο της νόσου», σημείωσε ο κ. Μπάμιας.

Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή στο μέλλον το γονίδιο BRCA – που εμπλέκεται στον κληρονομικό καρκίνο του μαστού- αναμένεται να καθοδηγεί τους ειδικούς στο να διακρίνουν ποιοι ασθενείς έχουν κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του προστάτη και θα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα για τον κίνδυνο νόσησης.

Συρίγος:  Στην Ελλάδα 3.000 άτομα  πεθαίνουν λόγω του παθητικού καπνίσματος
Ο Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Γ´ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Ν.Θ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» ανέλυσε τα τεκταινόμενα που αφορούν στον καρκίνο πνεύμονα, που τον χαρακτήρισε σπάνια νόσο, αλλά εξαιτίας του καπνίσματος έγινε «μόδα».

Σήμερα είναι ο συχνότερος καρκίνος σε άνδρες και γυναίκες, παγκοσμίως και στην Ελλάδα. Είναι ο πιο θανατηφόρος, αφορά στο 20% των καρκινικών θανάτων.  Στην Ελλάδα 3.000 άτομα  πεθαίνουν ετησίως λόγω του παθητικού καπνίσματος, περιβαλλοντικοί ρυπαντές όπως η καύση ξύλων για θέρμανση ή η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος λειτουργούν επιβαρυντικά. Αντίθετα, η άφθονη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών λειτουργεί προστατευτικά.

Η επιβίωση έχει να κάνει με το στάδιο της διάγνωσης και την ταξινόμηση της νόσου. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η σωστή βιοψία και το μοριακό προφιλ του όγκου  μπορεί να οδηγήσουν στην επιλογή της στοχεύουσας θεραπείας ώστε με την λιγότερη τοξικότητα να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις κλινικές μελέτες για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Το μέλλον είναι η πρόληψη, δηλαδή όχι κάπνισμα, καθαρή ατμόσφαιρα, η έγκαιρη πρόγνωση με ειδικά προγράμματα, ενδελεχή αξιολόγηση του ασθενή και ο καρκίνος του πνεύμονα θα μετεξελιχθεί σε χρόνια νόσο»,  κατέληξε ο κ. Συρίγος.

Κοττέας: 1 στις 8 γυναίκες αναμένεται να εκδηλώσει καρκίνο μαστού
Ο Ηλίας Κοττέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Γ´ Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γ.Ν.Ν.Θ. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», μιλώντας για τον καρκίνο του μαστού, τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες είπε ότι εκτιμάται πως μία στις οκτώ γυναίκες θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή της.

Ο κ. Κοττέας αναφέρθηκε ειδικά στη σημασία του σκορ αξιολόγηση των λεμφαδένων που εμπλέκονται στον καρκίνο του μαστού ως προς τον καθορισμό της θεραπευτικής αντιμετώπισης αφού όπως είπε «ο αριθμός των λεμφαδένων που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο μπορεί να μας δείξει ποιες γυναίκες θα ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία και ποιες δεν υπάρχει λόγος να εκτεθούν στην τοξικότητά της».

Στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, μια πολύ επιθετική μορφή της νόσου, ο κ. Κοττέας είπε ότι πλέον εφαρμόζεται η προεγχειρητική θεραπεία που δίνει πολλές χρήσιμες πληροφορίες ώστε να γνωρίζουν οι Ογκολόγοι αν θα υπάρχει ύφεση μετά το χειρουργείο ή όχι. Ενώ η Ανοσοθεραπεία που εφαρμόζεται στον συγκεκριμένο καρκίνο δίνουν πλέον πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα  ειδικά στις μεταστατικές μορφές της νόσου, ώστε να μην υπάρχει υποτροπή.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι πολλές ασθένεις και όχι μία. Χρειάζεται λοιπόν τη συμμετοχή πολλών ιατρικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των ασθενών αυτών», κατέληξε ο κ. Κοττέας.

Παπαδημητρίου: Σε προχωρημένο στάδιο η διάγνωση του καρκίνου ωοθηκών 
Ο Χρήστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, Ογκολογική Μονάδα, ΠΓΝ «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ», μιλώντας για τον γυναικολογικό καρκίνο εστίασε στον καρκίνο των ωοθηκών, έναν σχετικά συχνό καρκίνο, με μέση ηλικία εμφάνισης άνω τα 60 έτη ζωής. «Δυστυχώς δεν διαγιγνώσκεται σε πρώιμα στάδια. Όταν δώσει συμπτώματα είναι πλέον σε προχωρημένο στάδιο και αντιμετωπίζεται μόνον χειρουργικά», εξήγησε.

Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών εκτός από τις χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν και αναστολείς (φάρμακα) που στοχεύουν τις γυναίκες με προχωρημένη νόσο, με σημαντικά οφέλη στην επιβίωση.  Βασική παράμετρος για τον καθορισμό του θεραπευτικού σχήματος είναι η τυχόν εμπλοκή γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης αλλά και εξέλίξης της νόσου.  Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν θεραπευτικά σχήματα ακόμα και για τις υποτροπές της νόσου.

Αναφερόμενος στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ο κ. Παπαδημητρίου επανέλαβε τον συσχετισμό του με τον ιό HPV και τη σημασία του εμβολιασμού των κοριτσιών από την ηλικία των 12 ετών. «Ο ιός HPV παίζει συγκεκριμένο ρόλο και αυτό επηρεάζει και την ανταπόκριση της νόσου στα διάφορα θεραπευτικά σχήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής των ασθενών», σημείωσε ο καθηγητής.

Στον  καρκίνο του ενδομητρίου βοήθησε η γονιδιωματική ταξινόμηση τους επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν τη νόσο και να ανακαλύψουν ποιες γυναίκες έχουν τη δυσμενέστερη πρόγνωση. «Η αναστολή της αγγειογένεσης είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική τακτική έναντι του υποτροπιάζοντος καρκίνου του ενδομητρίου  που συνοδεύεται από αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Η Ανοσοθεραπεία επίσης έχει φανεί ότι  αυξάνει σε πάνω από 2 χρόνια το διάστημα χωρίς πρόοδο της νόσου», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.

Καραμούζης: Υψηλή συχνότητα των νεοπλασμάτων του πεπτικού
Τέλος, ο Μιχαήλ Καραμούζης, Καθηγητής Βιοχημικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ μιλώντας για τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος είπε ότι αποτελεί μεγάλη ομάδα παθήσεων με αυξημένη συχνότητα. «Διεθνώς τα νεοπλάσματα του πεπτικού κατέχουν την υψηλότερη συχνότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Στα καρκινώματα του παχέος εντέρου και του ορθού,  η κατανόηση της βιολογικής τους βάσης οδήγησε σε ανακάλυψη φαρμάκων που βελτίωσαν την επιβίωση τα τελευταία 20 χρόνια. Η Ανοσοθεραπεία σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών έχει προσφέρει επιπλέον οφέλη. Προς το παρόν όμως οι επιστήμονες έχουν εστιάσει σε προβλεπτικούς δείκτες και την ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων ώστε στο μέλλον να υπάρξουν θετικότερα αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά στα νεοπλάσματα του ανώτερου πεπτικού έχουν συντελεστεί σημαντικές πρόοδοι ειδικά στον ηπατοκυτταρικό καρκίνο με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή συνδυαστικές αγωγές που βελτιώνουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Η μεγάλη επανάσταση έχει συντελεστεί στα νεοπλάσματα του οισοφάγου και του στομάχου. Στα πρώτα φαίνεται ότι έχουν ομοιότητες με αυτά της κεφαλής-τραχήλου, γεγονός που σημαίνει ότι η Ανοσοθεραπεία έχει να προσφέρει πολλά.

Στους ασθενείς με μεταστατική νόσο του πεπτικού, τα νεοπλάσματα έχουν υψηλή ανοσογονικότητα που ανιχνεύεται με ειδικό βιοδείκτη και κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα μπορούν να συντελέσουν σε αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης. «Σε μια νόσο που οι ασθενείς ήταν καταδικασμένοι να ζήσουν 6-9 μήνες, τώρα με την Ανοσοθεραπεία έχουμε πλέον πολύ καλύτερα αποτελέσματα», είπε ο κ. Καραμούζης.

Ο καρκίνος στο παγκρέας αυξάνει σε συχνότητα και συνήθως είναι μεταστατική ή μη χειρουργικά αντιμετωπίσιμη νόσος. Στόχος που έχει τεθεί να βρεθεί τρόπος να  βελτιωθεί η θεραπευτική αντιμετώπιση με αντιπηκτική αγωγή. «Μελέτες έχουν δείξει ότι φάρμακα που χορηγούνται ως αντιπηκτικά στην καθ’ ημέρα κλινική πράξη, έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος, όταν αυτο φάρμακο λαμβάνεται προληπτικά. Όντως καταγράφηκε σημαντική αύξηση του χρόνου επιβίωσης χωρίς πρόοδο της νόσου. Μάλιστα, στην Ελλάδα ξεκινά την επόμενη εβδομάδα μελέτη σε πολλά κέντρα για την επιβεβαίωση αυτού του προκαταρκτικού αποτελέσματος », κατέληξε ο καθηγητής.

Η εκδήλωση συνεχίζεται με την ανάλυση πιο ειδικών ογκολογικών θεμάτων, τα οποία έχουν ως εξής:

18.00-18.30 Διαλέξεις-Ειδικά Θέματα

Προεδρείο: Μ.Α. Δημόπουλος

– Ηθικά διλήμματα σε ογκολογικούς ασθενείς – Ε. Πρωτοπαπαδάκης
– Αστική ευθύνη σε ογκολογικούς ασθενείς – Θ. Λύτρας

18.30-20.30 Αιματολογικές κακοήθειες και νεότερες εξελίξεις

Προεδρείο: Ε. Τέρπος, Μ.Χ. Κυρτσώνη

– Non Hodgkin λεμφώματα από Β-κύτταρα – Μ. Αγγελοπούλου
– Non Hodgkin λεμφώματα από Τ-κύτταρα – Σ. Γιαννούλη
– Δερματικά Λεμφώματα – Μ. Σιακαντάρη
– Λέμφωμα Hodgkin – Θ. Βασιλακόπουλος
– Χρόνια Μυελογενής Λευχαιμία – Π. Παναγιωτίδης
– Οξείες Λευχαιμίες – Φ. Κοντοπίδου
– Χρόνια Μυελοϋπερπλαστικά Νεοπλάσματα εκτός ΧΜΛ – Μ. Βουλγαρέλης
– Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα – Β. Παππά
– Πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες – Ε. Καστρίτης
– CAR-T Cells στην Αιματολογία – Π. Τσιριγώτης