Δραματική αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των νεκρών στη χώρα τα τελευταία 24ωρα, ενώ έχουν σημειωθεί πάνω από 700 θάνατοι σε μια βδομάδα.

«Ένα κύμα πάνω στο κύμα, ίσως μια μεγαλύτερη έξαρση αναμένεται, ο ιός δεν έχει εξαντλήσει τις εκπλήξεις του. Σίγουρα θα εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος», δηλώνει στο Mega ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ο κορωνοϊός μείωσε κατά έξι μήνες το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον ημερήσιο αριθμό νεκρών να παραμένει για μέρες πάνω από τους 100.

Από τους συνολικά 106 νεκρούς χτες, οι 10 ήταν από 40 – 59 ετών και οι υπόλοιποι άνω των 60 ετών.

«Το σημαντικό είναι οι θάνατοι και να κοιτάξουμε τι πρέπει να διορθώσουμε τώρα», λέει ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας.

«Οι χώρες που είναι οριακά μπροστά μας στη θνητότητα είναι η Μ. Βρετανία, η Ιταλία και το Βέλγιο», επισημαίνει – από την πλευρά του –  ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με τη μετάλλαξη Omicron και υπογράμμισε επίσης ότι τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

Η κ.Παπαευαγγέλου  ανακοίνωσε επίσης και τα  τελευταία δεδομένα για τις νοσηλείες των παιδιών από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, τα παιδιά σήμερα που νοσηλεύονται είναι 90 μέχρι 100. Όσον αφορά την ηλικία τους η πλειοψηφία είναι κάτω των 11 ετών. «Ο αριθμός αυτός είναι σταθερός και αποτελεί το 2% με 2,5% του συνόλου των νοσηλευόμενων. Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι στα παιδιά, από τα οποία το 90% είναι ασυμπτωματικά» σημείωσε.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στα 17.662 τα νέα κρούσματα, 106 θάνατοι, 568 διασωληνωμένοι

Παπαευαγγέλου: Εκατό παιδιά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Δέκα λόγοι για την «εκατόμβη νεκρών λόγω πανδημίας»