Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε σήμερα ότι  η υποπαραλλαγή «Omicron 2» ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Οmicron» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Η μεταδοτικότητα της είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη ανέφερε σε σχετική ερώτηση. Σημείωσε επίσης ότι  οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το  μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού.

«Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προς τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50% και είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει καθώς δεν μπορεί  να κτίσει το τείχος της ανοσίας  και να σταματήσει τη μετάδοση. Όμως το 50% είναι κριτήριο σύμφωνα με τον FDA χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού. Σε ότι αφορά τη θνητότητα η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% μετά από 2 εμβομάδες ενώ με δύο δόσεις μετά από 25 εβδομάδες το ποσοστό αυτό είναι στο 59% ….»  υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου αναφερόμενη σε στοιχεία από νέες μελέτες και τόνισε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη».

Για το σύνδρομο long covid η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα συμπτώματα είναι κόπωση, αδυναμία άσκησης, δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια όσφρησης και γεύσης. Άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον μεγάλο αριθμό θανάτων στην χώρα μας από την Covid είπε ότι «πληρώνουμε ακόμη την επικράτηση της Δέλτα αλλά και τους ανεμβολίαστους.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους από την πλευρά του ανέφερε ότι ξεπεράσαμε πλέον τους 19,4 εκατ εμβολιασμούς και ότι 7,33 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Σημείωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν γίνει 110.000 αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί στα σπίτια.

Για το εμβόλιο Novavax, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά 474.000 δόσεις. Οι πρώτες δόσεις θα έρθουν στις 21 Φεβρουαρίου και θα είναι 168.000 δόσεις. Θα ανοίξουν συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Στα 24.308 τα νέα κρούσματα, 103 θάνατοι και 563 διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: Σε 7.952 τα θετικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Λύματα: Αύξηση 22% του ιικού φορτίου στην Αττική