Αμείλικτος ο ιός, αμείλικτοι και οι αριθμοί που αποτυπώνουν καθημερινά τους θανάτους ασθενών με COVID-19. Οι 115 θάνατοι που αναγράφονται στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποτελούν το «μαύρο» ρεκόρ του Ιανουαρίου, ο οποίος καταφέρνει πέντε ημέρες πριν αποχωρήσει να συγκεντρώσει το 9% σχεδόν από τις 22.970 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην πανδημία, ήτοι 2.170 απώλειες.

Ένας στους πέντε θανάτους από κορωνοϊό συνέβη το τελευταίο δίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι ο περασμένος Δεκέμβριος «έκλεισε» με 2.633 νεκρούς και τους περισσότερους που καταγράφηκαν σε μία ημέρα με 130 στις 14 του μήνα. Η πορεία των θανάτων ήταν υψηλή από την αρχή του και μόλις την τελευταία εβδομάδα είχε αρχίσει την καθοδική πορεία. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, η άνοδος επανήλθε.

Η υψηλή θνητότητα όπως και η έως τώρα πορεία της επιδημίας αναμένεται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη, στην Ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μαζί με τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Ελπίς» και την πρόοδο των εμβολιασμών, ώστε να αποφασιστεί η εισήγηση για παράταση ή όχι των περιοριστικών μέτρων έναντι της διασποράς του κορωνοϊού που λήγουν την Κυριακή 30 Ιανουαρίου.

Επί του παρόντος, τα διαθέσιμα στοιχεία συνθέτουν μια επίπλαστη εικόνα. Ο χιονιάς περιόρισε τη διενέργεια τεστ από τον ΕΟΔΥ, την πραγματοποίηση εμβολιασμών αλλά και τις νέες εισαγωγές καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμπόδισαν την πρόσβαση σε νοσοκομεία αναφοράς για Covid περιστατικά.

Προβλήματα και «θαμπώματα» από την κακοκαιρία

Η «Ελπίδα» έντυσε στα λευκά τη χώρα και θάμπωσε την εικόνα της επιδημίας στη χώρα. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, o δείκτης 𝑅𝑡 για την επικράτεια έπεσε κάτω από τη μονάδα στο 0.95 και τα σημερινά κρούσματα είναι 17.960, μολονότι τα δεδομένα για τη διασπορά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ρευστά».

Οι νέες λοιμώξεις υπερβαίνουν κατά λίγο μόνο τις 17.409 χθεσινές, η θετικότητα στα τεστ όμως είναι σχεδόν διπλάσια. Τα 360.105 τεστ που διενεργήθηκαν το περασμένο 24ωρο έδειξαν θετικότητα κοντά στο 5%, με 190.200 όμως ελέγχους σήμερα η θετικότητα φτάνει λίγο πιο κάτω από το 10%.

Μαζί με τους λιγοστούς ελέγχους που θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κακοκαιρία, ίσως θα πρέπει να θεωρηθεί υπαίτια και για τη μη προσέλευση νέων περιστατικών COVID-19 στα νοσοκομεία. Οι σημερινές εισαγωγές ήταν 469, πλανάται όμως ένα ερώτημα αν θα ήταν περισσότερες, δεδομένων των «αρρυθμιών» που προκάλεσαν ο παγετός και τα χιόνια.

Όπως κατήγγειλε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, σε αρκετά νοσοκομεία μεταξύ των οποίων το Σισμανόγλειο και το ΚΑΤ, η πρόσβαση ήταν δύσκολη έως αδύνατη, επηρεάζοντας την αποχώρηση και προσέλευση υγειονομικών και πολιτών.

Αντίστοιχα, η κακοκαιρία στάθηκε εμπόδιο και στη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία με διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αποτέλεσμα δεκάδες ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλές κλίνες. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε νωρίτερα ο κ. Γιαννάκος, συνολικά 9 ασθενείς στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Αττικής, 6 ασθενείς στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, 1 στο Τζάνειο, 4 στο Θριάσιο, 1 στο Αμαλία Φλέμινγκ, 2 στο Σισμανόγλειο και 4 στον Ευαγγελισμό βρίσκονταν το μεσημέρι σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 646.

Τέλος, «αλώβητοι» δεν έμειναν ούτε οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων από την κακοκαιρία που στάθηκε εμπόδιο στο έργο των γραφείων τελετών, καθιστώντας αδύνατη την παραλαβή τους.

Παιδί ένα στα τρία κρούσματα της

Στο 33% της συνολικής διασποράς έφτασε το ποσοστό των παιδιών και νέων 4-18 ετών την περασμένη εβδομάδα, 17-23 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από τα 43.156 συνολικά κρούσματα. Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πως οι υψηλές επιδόσεις του κορωνοϊού στις επίμαχες ηλικίες είναι αναμενόμενες, καθώς αποτελούν τη μοναδική πληθυσμιακή ομάδα που ελέγχεται οριζόντια, με self test δύο φορές την εβδομάδα.

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές παιδιατρικών ασθενών στα νοσοκομεία, ενδεικτικές είναι οι τρεις που πραγματοποιήθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και οι δέκα στο «Αγία Σοφία», σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr.

Τέλος, για τους παιδιατρικούς εμβολιασμούς ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι ακυρώνονται:

οι προγραμματισμένοι για 27-28 Ιανουαρίου εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
οι προγραμματισμένοι για 27 Ιανουαρίου εμβολιασμοί στον mega εμβολιαστικό κέντρο «Προμηθέας», ενώ οι γονείς θα ενημερωθούν με SMS για την ημέρα και ώρα των νέων ραντεβού

και διενεργούνται κανονικά:

οι εμβολιασμοί των παιδιών 5-11 ετών στα υπόλοιπα εμβολιαστικά κέντρα (Νοσοκομεία Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού», Γ.Ν. «Ασκληπιείο», Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», ΓΝΠ «Τζάνειο», ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα», ΠΓΝ «Αττικόν», Γ.Ν. Νίκαιας και στα Κέντρα Υγείας Περιστερίου, Αγίων Αναργύρων, Κερατσινίου, Μεγάρων και Σαλαμίνας) οι εμβολιασμοί των ενηλίκων και των παιδιών άνω των 12 ετών.