Οι ΗΠΑ έχουν στείλει 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 σε χώρες που έχουν ανάγκη ως μέρος της προηγούμενης δέσμευσής τους να δωρίσουν περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με ανάρτηση στο Twitter, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του CNN.

Η τελευταία παρτίδα περιλαμβάνει 3,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου της Pfizer/ BioNTech στο Μπαγκλαντές και 4,7 εκατομμύρια δόσεις στο Πακιστάν, μετέδωσε σήμερα το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δεσμευτεί να δωρίσει μια δεύτερη δόση 500 εκατομμυρίων δόσεων στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος COVAX, αυξάνοντας τη συνολική της δέσμευση σε περισσότερες από 1,1 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid, με την τελευταία παρτίδα να αναμένεται να ξεκινήσει να αποστέλλεται αυτόν τον μήνα. Εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο στον τομέα της υγείας τονίζουν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 5 έως 6 δισεκατομμύρια δόσεις να χορηγηθούν στις φτωχότερες χώρες για να βοηθηθούν στην προστασία τους από τον νέο κορονοϊό εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Μέσω COVAX παραδόθηκαν πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις σε 144 χώρες

Συνολικά, το πρόγραμμα COVAX, που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Συμμαχία για Εμβόλια και Ανοσοποίηση, έχει παραδώσει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις σε 144 χώρες και στοχεύει να επιτύχει 70% κάλυψη εμβολιασμού κατά της Covid έως τα μέσα του 2022.

Εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επικρίνουν τις πλούσιες χώρες ότι δεν πράττουν τα δέοντα, επικρίνοντας ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση αναμνηστικών δόσεων σε πλήρως εμβολιασμένους Αμερικανούς, ενώ μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να στερείται πρόσβασης σε εμβόλια.

Προειδοποίηση για εμφάνιση νέων μεταλλάξεων

Ειδικοί και ηγέτες από αναπτυσσόμενες χώρες έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η συσσώρευση εμβολίων από πλούσια κράτη θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. «Τετρακόσια εκατομμύρια δόσεις είναι περισσότερες από κάθε χώρα, και είναι πάνω από την επέκταση της παραγωγής, συνεργαζόμαστε με εταιρείες για να φέρουν τα εμβόλιά τους στους πιο ευάλωτους και να τα χορηγήσουν», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Μούνοζ απαντώντας στο δημοσίευμα του CNN. «Το έργο απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ηγούνται αυτής της προσπάθειας».

Η Ομάδα Αντίδρασης του Λευκού Οίκου κατά της Covid αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 11 το πρωί, τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας) και θα ανακοινώσει τις ενημερωμένες αποστολές εμβολίων, ανέφερε το CNN.

 

Ειδήσεις σήμερα: 

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Στο έλεος του χιονιά τα νοσοκομεία της Αττικής – Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Έξι φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανοιχτά στην Αττική μόνο για επείγοντα

Νοσηλευτές: Με εικοσιτετράωρες βάρδιες στη μάχη της κακοκαιρίας