Με τις εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στις ΗΠΑ να δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, στοίχημα αποτελεί η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με το μέτρο της υποχρεωτικότητας όμως να προκαλεί αντιδράσεις και το επιτελείο Μπάιντεν να προχωρά σε άρση μέτρου ύστερα από ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.

Όπως ανακοινώθηκε, δεν θα υποχρεούνται πλέον οι εργοδότες, που απασχολούν τουλάχιστον 100 υπαλλήλους, να κάνουν το εμβόλιο ή να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού.

Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ «μπλόκαρε» το νόμο, με αποτέλεσμα να αλλάξει η απόφαση, που ελήφθη στις 5 Νοεμβρίου με σκοπό την αναχαίτιση διασποράς του κορωνοϊού.

Η νέα ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη.

Από την αρχή εφαρμογής του νόμου, υπήρξαν αντιδράσεις, ενώ έγιναν και πολλές νομικές προσφυγές κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών.

Ωστόσο, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να καθίσταται υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς.

Στις ΗΠΑ η πανδημία εξακολουθεί, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές του πλανήτη, να επελαύνει σαρωτικά, με πάνω από 850.000 ανθρώπους να έχουν χαθεί από την αρχή εκδήλωσης της νόσου.

Με την εμβολιαστική κάλυψη στην Αμερική να φτάνει στο 74%, ο Μπάιντεν είχε αναγγείλει τον Σεπτέμβριο δέσμη μέτρων που θα οδηγούσαν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Ωστόσο, το ζήτημα της υποχρεωτικότητας στις ΗΠΑ ξεσήκωσε αντιδράσεις με συντηρητικές οργανώσεις, εκπροσώπους Ρεπουμπλικανών και ομάδες επιχειρηματιών να στηλιτεύουν το μέτρο εστιάζοντας στη δυσκολία εφαρμογής του.