Η Ιρλανδία δείχνει έτοιμη να χαλαρώσει γρήγορα σχεδόν όλους τους περιορισμούς για την COVID-19, καθώς σήμερα αναμένεται συνεδρίαση των υπουργών της για να συμφωνήσουν σε ένα χρονοδιάγραμμα αφού τους δόθηκε το πράσινο φως από τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας.

Η Ιρλανδία είχε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη επίπτωσης της COVID-19 στην Ευρώπη μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχει επίσης ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση στην ήπειρο, γεγονός το οποίο βοήθησε να διατηρηθεί ο αριθμός αυτών που νοσούν σοβαρά πολύ πιο κάτω από το ανώτατο επίπεδο στο οποίο είχε φτάσει προηγουμένως.

Το κλείσιμο στις 20:00 τοπική ώρα του τομέα της φιλοξενίας μπορεί να αρθεί ακόμη και από αυτό το σαββατοκύριακο, παράλληλα με την κατάργηση του εμβολιαστικού πάσου, ενώ φαίνεται επίσης ότι θα επανέλθει στο 100% η πληρότητα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Υπουργοί έχουν δηλώσει ότι κάποια μέτρα, όπως η χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς ή στα καταστήματα, είναι πιθανόν ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν και μετά το τέλος των περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ στα τέλη του περασμένου έτους με την επέλαση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του νέου κορονοϊού.

«Πιστεύω ότι είναι λογικό να περιμένουμε ότι θα μπορέσουμε να βγούμε από τους κανονισμούς ταχύτερα απ’ ό,τι φαινόταν πιθανό πριν από μερικές μέρες», δήλωσε στο εθνικό δίκτυο RTE αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου.

Με τις αλλαγές αυτές, η Ιρλανδία θα ευθυγραμμιστεί και πάλι με τη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είχε λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς στη διάρκεια των Χριστουγέννων και συμφώνησε να καταργήσει το εμβολιαστικό πάσο χθες και να ξανανοίξει τα νυχτερινά κέντρα την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ιρλανδία είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα. Η Licensed Vintners Association ανακοίνωσε ότι οι παμπ και τα νυχτερινά κέντρα είναι έτοιμα να ανοίξουν αργά ακόμη και από απόψε.

Ο τομέας της φιλοξενίας της Ιρλανδίας επλήγη ιδιαίτερα σκληρά από μια από τις αυστηρότερες συνθήκες λοκντάουν στην Ευρώπη. Τα νυχτερινά κέντρα άνοιξαν ξανά για πρώτη φορά έπειτα από διάστημα 19 μηνών τον Οκτώβριο μόνον για να ξανακλείσουν έξι εβδομάδες αργότερα.

Ενώ η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα πέρυσι, περίπου το ένα τρίτο των εργοδοτών επέλεξε να αναβάλει την καταβολή των φόρων και οι μισθοί ενός στους 12 εργαζόμενους εξακολουθεί να υποστηρίζεται από κρατικό πρόγραμμα επιδοτήσεων το οποίο προβλέπεται να τερματιστεί τον Απρίλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι ξέρουμε για την υποπαραλλαγή Omicron του κορωνοϊού

Στην αύξηση των θανάτων λόγω Covid στην Ελλάδα συντελεί και η κατάχρηση των αντιβιοτικών

Αυξήθηκαν κατά 10,72% οι θάνατοι στην Ελλάδα τις 47 πρώτες εβδομάδες του 2021