Ζήτημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούςευελιξία και κυρίως ευσυνειδησία αποτελεί, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η λειτουργία των σχολείων.

Η δια ζώσης εκπαίδευση, λόγω της διενέργειας εμβολιασμών, διασφαλίστηκε για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα όμως με τα μέτρα του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Την ίδια στιγμή, μέσα στο «πρόγραμμα» βρίσκεται και το κλείσιμο αιθουσών σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του ιού στη σχολική κοινότητα (50%+1). Ανάμεσα στους δήμους που προχώρησαν στην αναστολή μαθημάτων με φυσική παρουσία και εκείνος των Σπετσών.

Η απόφαση, ωστόσο, φαίνεται να έχει ανοίξει κύκλο αντιπαράθεσης.

Λίγες ώρες αφότου η δημοτική αρχή αποφάσισε το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων, παρατηρήθηκε κάποια μορφής «αποστασία».

received_340885814416252

Ειδικότερα, ο διευθυντής του Γυμνασίου Σπετσών, μετά την ανακοίνωση του δημάρχου, Παναγιώτη Λυράκη, για ακύρωση των δια ζώσης παραδόσεων λόγω των πολλών μολύνσεων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προανήγγειλε τη λειτουργία της μονάδας για την Παρασκευή, αγνοώντας έτσι τη γενική απόφαση.

«Το Γυμνάσιο Σπετσών θα λειτουργήσει κανονικά. Παρακαλείσθε να κάνετε self test», γράφει η ανακοίνωση του διευθυντή Γυμνασίου που έρχεται σε αντίθεση με τα μέτρα πρόληψης τα οποία ενεργοποίησε ο Δήμος ώστε να αποφευχθεί η μεγαλύτερη διασπορά της νόσου Covid-19 στην κοινότητα. Το ιδιο συνέβη και με το Λύκειο Σπετσών το οποίο επικαλείται απόφαση του διευθυντή της Δευτεροβαθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά σύμφωνα με την οποία, το σχολείο πρόκειται να λειτουργήσει κανονικά σήμερα.

received_524844918672714

Το τελευταίο διάστημα, η σαρωτική επέλαση του κύματος της «Omicron» έχει αναδιαμορφώσει τον χάρτη πρακτικών στην πανδημία.

Η ραγδαία αύξηση των μολύνσεων και η απότομη επιβάρυνση του ιικού φορτίου στη χώρα μας, δημιούργησαν μια πιο συνθέτη εξίσωση.

Εκείνο που εξακολουθεί να προβληματίζει είναι η υψηλή μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής που ναι μεν δεν προκαλεί βαριά νόσηση, προσβάλει όμως πιο εύκολα – σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις – τους εμβολιασμένους.

Κάπου εκεί εντοπίζεται και η παγίδα. Είναι η πρώτη φορά που, υπό το καθεστώς αυτού του στελέχους, τα παιδιά παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά στις νοσηλείες, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη φάση της πανδημίας.

Το στοιχείο αυτό αποδεικνύεται από διεθνείς μελέτες, συγκεκριμένα από νοτιοαφρικανικά μοντέλα, που δείχνουν ότι η Omicron «χτυπά» δυνατά τα παιδιά, μεγάλο μέρος των οποίων – και λόγω ηλικίας – δεν έχει εμβολιαστεί.

Ειδικότερα, η Omicron έχει αυξήσει τις νοσηλείες παιδιών και στη χώρα μας. Ένας στους τέσσερις ασθενείς Covid 19 την εβδομάδα 10 – 16 Ιανουαρίου ήταν κάτω των 17 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών τη συγκεκριμένη περίοδο είναι 36.300, αποτελώντας το 25% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Αύξηση εισαγωγών για τα παιδιά παρατηρείται τόσο σε Ευρώπη όσο και σε ΗΠΑ, τη στιγμή που οι φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πάνω στην παρασκευή ενός ενέσιμου σκευάσματος που θα στοχεύει στη μετάλλαξη Omicron.