Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ επιβάλλεται ήδη από χθες Δευτέρα 17 Ιανουαρίου σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο 2022, για την παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Tο πρόστιμο των 100 ευρώ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει η ΑΑΔΕ. Ο πολίτης θα μπορεί να ενημερωθεί για την επιβολή του προστίμου μέσω της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ myAADE στο taxisnet. Το πρόστιμο θα εμφανίζεται στις πληροφορίες οφειλών και την κατηγορία οφειλής. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr.

Λόγοι απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

-Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

-Όσοι έχουν κάνειαίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η καταχώρηση του εμβολιασμού τους γίνεται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.g

-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου(δεν ξεπερνούν τους 750 σύμφωνα με την ΕΡΤ). Αρμόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι οι τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους έγινε έως τις 14 Ιανουαρίου 2022

Παράλληλα στην πλατφόρμα myaade στην κατηγορία «Τα Αιτήματά μου» οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλουν τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο αίτημα ένστασης το οποίο θα εξετάζεται από την αντίστοιχη αρμόδια υπηρεσία.
Από τους 520.000 πολίτες που ήταν ανεμβολίαστοι στις 30 Νοεμβρίου του 2021 όπου θεσπίστηκε το μέτρο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών, έχουν εμβολιαστεί περίπου οι μισοί. Ουσιαστικά, δηλαδή οι 210.000.

 

Ειδήσεις σήμερα: