Σταθερή αλλά σε υψηλά επίπεδα διατηρείται η πορεία της πανδημίας, συνέπεια της κυριαρχίας της παραλλαγής Omicron. Άλλα 20.409 κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τα ενεργά στη χώρα να ξεπερνούν πλέον τις 230.000 ή το 2,5% περίπου του πληθυσμού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Με το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα εξαιρετικά υψηλό – θετικότητα βρίσκεται στο 9% – και τον ιό να κυκλοφορεί παντού, η καθηγήτρια εξήγησε τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του πανδημικού κύματος την τελευταία εβδομάδα:

μετακύλιση της διασποράς στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η διάμεση ηλικία νέων κρουσμάτων σήμερα είναι τα 39 έτη (35 ως 64 ετών), όταν στο τέλος Δεκεμβρίου η διάμεση ηλικία ήταν τα 29 (18 ως 34 ετών) λόγω της «έκρηξης» στις μολύνσεις από τη μετάλλαξη Omicron. «Αυτό, όπως όλοι καταλαβαίνετε, σημαίνει σοβαρότερη νόσο», σχολίασε.

 

διασπορά της Omicron σε μικρές περιοχές. Παρατηρείται σημαντική αύξηση της διασποράς σε νησιά, την Κρήτη (1.517 νέα κρούσματα) και μικρές Περιφερειακές Ενότητες όπως Ξάνθης (124), Φωκίδας (42), Έβρου (201), Καστοριάς (116) και Φθιώτιδας (219), ενώ σε περιοχές όπου η Omicron εκτόξευσε το επιδημιολογικό φορτίο όπως η Λακωνία (70) ή η Αττική (7.758), πλέον παρατηρείται ύφεση ή σταθεροποίηση.

Μια θετική εξέλιξη ωστόσο, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, είναι ότι το σύνολο των θετικών διαγνώσεων μειώθηκαν κατά 20% την τελευταία εβδομάδα.

Με «Δέλτα» ένας στου δύο νοσηλευόμενους

Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει εδώ και εξακολουθεί να μολύνει και να πιέζει το σύστημα υγείας. Την έντονη παρουσία της στην κοινότητα μαρτυρούν τα αποτελέσματα των ελέγχων από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 για την εβδομάδα 1 Δεκεμβρίου 2021 – 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τα οποία τα 625 από τα 976 νέα στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος αφορούν τη Δέλτα και τα 351 την Omicron.

Από την άλλη, ένας στους δύο ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της 1η Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής την περασμένη εβδομάδα ήταν κρούσμα με το στέλεχος Δέλτα. Το στοιχείο αυτό επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου για να υπενθυμίσει την ανάγκη εμβολιασμού όλων έναντι του κορωνοϊού.

Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει υψηλή με περισσότερους από 5.000 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 στη χώρα. Οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 20% και η πίεση στις ΜΕΘ κατά 5%, φτάνοντας σήμερα την πληρότητα στο 67% για τις απλές κλίνες και στο 88% για τις ΜΕΘ, με επτά στους δέκα νοσηλευόμενους ασθενείς ηλικίας άνω των 55 ετών και έξι στους δέκα ανεμβολίαστους.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν στους 664 από 640 και εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τέλος, αύξηση 10% κατέγραψαν οι θάνατοι από κορωνοϊό, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 80 νέες απώλειες.

Ηπιότερη και βραχύτερη νόσηση από την Omicron

Την ηπιότερη νόσηση από την μετάλλαξη Omicron επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τις πρόσφατες μελέτες σε ασθενείς με το εν λόγω στέλεχος. Σύμφωνα με την έρευνα από την Καλιφόρνια που επικαλέστηκε η κ. Παπαευεγγέλου, η σύγκριση 52.000 περιστατικών Omicron με 17.000 νοσηλείες Δέλτα από τον Δεκέμβριο, έδειξαν ότι οι οι πρώτοι είχαν:

53% μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο

74% λιγότερες πιθανότητες νοσηλείας σε ΜΕΘ

91% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν ότι η νόσηση με Omicron σχετίζεται με σημαντικά βραχύτερο χρόνο νοσηλείας αν και, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, οι ασθενείς με την παραλλαγή ήταν νεότεροι και με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού.

Τα στοιχεία από τις εγχώριες νοσηλείες δείχνουν να εναρμονίζονται με τα συμπεράσματα της μελέτης. Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιοργκίνης, «βλέπουμε μία επιτάχυνση των εξιτηρίων, ενδεικτικό της Omicron, της τάξης του 30%, ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων – εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,3%».