Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει 698 κρούσματα της παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού και θα ανακοινώσει νέα μέτρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να καταπολεμήσει την εξάπλωσή της, όπως προανήγγειλε σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα.

Η Omicron έχει οδηγήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σε επίπεδα ρεκόρ σε κάποια τμήματα της δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ, αλλά η παραλλαγή άργησε να κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία, όπου ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει μειωθεί από την κορύφωση των 41.335 που είχε καταγραφεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεδομένα, τα οποία συνέλεξε το Reuters, δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από επιπλοκές της COVID-19 από την αρχή της πανδημίας ξεπερνά τους 666.000 -ο δεύτερος υψηλότερος παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ.

Ενημερώνοντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης η Γκολίκοβα είπε ότι η χώρα πιθανόν να γνωρίσει «πολλαπλάσια» αύξηση νέων κρουσμάτων εξαιτίας της Omicron.

«Προετοιμάζουμε επιπλέον μέτρα για μια επείγουσα απάντηση. Η πρόταση θα διατυπωθεί ως το τέλος της εβδομάδας», είπε.

Χθες, Τρίτη, η Άννα Ποπόβα, η επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής προστασίας της υγείας του καταναλωτή (Rospotrebnadzor), προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού θα μπορούσε να γίνει εξαψήφιος, αν δεν τηρούνται τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα.

Σήμερα η χώρα ανακοίνωσε 17.946 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν κατά το τελευταίο 24ωρο με τα οποία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανήλθε σε 10.702.150, ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό κέντρο διαχείρισης της πανδημίας.

Μέσα στο ίδιο 24ωρο 745 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της COVID-19. Με αυτούς τους θανάτους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημία ανήλθε σε 318.432.

Το Κρεμλίνο έχει συχνά εκφράσει τη δυσφορία του για την αργή εμβολιαστική εκστρατεία με το εγχώριο εμβόλιο κατά της COVID-19, το Sputnik V, και έχει καλέσει τους αρμόδιους αξιωματούχους να αυξήσουν τον ρυθμό των εμβολιασμών.

Η Γκολίκοβα είπε σήμερα ότι η συλλογική ανοσία της Ρωσίας κατά της νόσου ανέρχεται στο 63,2%, μόνο κατά τι υψηλότερη από το 61,8% όπου βρισκόταν στις 30 Δεκεμβρίου.
Οι αρχές στην πρωτεύουσα Μόσχα έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν τις νοσοκομειακές κλίνες αναμένοντας ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.