Σε τουλάχιστον 208 ιδιώτες γιατρούς της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν επιδοθεί τα «φύλλα πορείας», δηλαδή τα έγγραφα με τα οποία καλούνται να παρουσιαστούν αύριο σε νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για να ενισχύσουν τις κλινικές Covid. Η ίδια διαδικασία, της επίταξης υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, για τις ανάγκες του συστήματος υγείας στην παρούσα χρονική φάση, θα ακολουθηθεί την ερχόμενη εβδομάδα και στην Αττική.

Από την καταγραφή των αναγκών που γινόταν έως χθες το βράδυ στις αρμόδιες ΥΠΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προέκυψε ότι χρειάζονται περίπου 210 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, πνευμονολόγοι, γενικοί γιατροί, παθολόγοι και αναισθησιολόγοι. Υπενθυμίζεται πως από τη διαδικασία έχουν εξαιρεθεί όσοι επελέγησαν το περασμένο έτος, δίνοντας το «παρών» στη μάχη κατά το τρίτο επιδημικό κύμα, ενώ εφεξής το ωράριό τους θα είναι μειωμένο κατά 50%, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της συνεχούς ροής ασθενών λόγω της μετάλλαξης Omicron και -λιγότερο- λόγω της Δέλτα, αλλά και οι χιλιάδες νοσούντες υγειονομικοί, κατέστησαν αναγκαία την αναζήτηση ιατρικού προσωπικού μέσω της επιστράτευσης από τον ιδιωτικό τομέα. Για την ενίσχυση άλλωστε των επιβαρυμένων δημόσιων νοσοκομείων απο την περασμένη Δευτέρα έχουν μπει στο σύστημα διαχείρισης Covid περιστατικών υπό την ευθύνη του ΕΚΑΒ και οι ιδιωτικές κλινικές παραχωρώντας 300 κλίνες.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές ασθενών, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: το περασμένο 24ωρο εισήχθησαν πάνω από 700 άτομα με λοίμωξη Covid στα νοσοκομεία, στα οποία συνολικά ο αριθμός των νοσηλευομένων αγγίζει τους 5.100.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπολογίζεται ότι 2.700 υγειονομικοί είναι σε καραντίνα, επειδή διαγνώστηκαν θετικοί σε τεστ ή ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων δείχνουν τα σημερινά τεστ

Το Παίδων Πεντέλης γίνεται εμβολιαστικό κέντρο για 6 εβδομάδες

Σχολεία: Με αυστηρά πρωτόκολλα και νέες οδηγίες οι μαθητές – Αύριο κάνουν ξανά self test