Θετικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή Φάσης 2 έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι εταιρίες Novartis και Molecular Partners αναφορικά με τη νέα αντιική θεραπεία ensovibep κατά της λοίμωξης Covid-19 που αναπτύσσουν από κοινού και φαίνεται να είναι αποτελεσματική κατά όλων των γνωστών παραλλαγών του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης EMPATHY όπου έγινε σύγκριση της εφάπαξ ενδοφλέβιας χορήγησης του αντιικού παράγοντα ensovibep έναντι εικονικού φαρμάκου (placebo) διαπιστώθηκε ότι η υπό μελέτη θεραπεία μείωσε το ιικό φορτίο των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε διάστημα οκτώ ημερών και κατά 78% την ανάγκη νοσηλείας ή/και των επισκέψεων στο Τμήμα Επειγόντων περιστατικών ή τον θάνατο.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 407 περιπατητικοί μη νοσηλευόμενοι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 και το ensovibep απεδείχθη ασφαλές και καλά ανεκτό σε όλες τις υπό μελέτη δόσεις (75 mg, 225 mg και 600 mg) αλλά με τη δόση των 75 mg να λαμβάνει το πράσινο φως για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου με 99 ασθενείς καταγράφηκαν συνολικά έξι συμβάντα. Πέντε ασθενείς νοσηλεύτηκαν, δύο από τους οποίους πέθαναν λόγω επιδείνωσης του COVID-19 και ένας ασθενής είχε μόνο επίσκεψη στα ΤΕΠ. Στους 301 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ensovibep, υπήρξαν τέσσερα περιστατικά, νοσηλεία σημειώθηκαν σε δύο ασθενείς και δύο χρειάστηκαν να επισκεφθούν το ΤΕΠ. Δεν σημειώθηκε θάνατος σε κανέναν από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με ensovibep. Όλες οι δόσεις ήταν καλά ανεκτές και δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ζητήματα ασφάλειας για καμία από τις δόσεις.

Το ensovibep ανήκει στην κατηγορία των DARPins (Designed Ankyrin Repeat Protein), που προσφέρουν μια διαφοροποιημένη προσέγγιση για τη θεραπεία της COVID-19 μέσω ενός μόνο μορίου που μπορεί να εμπλέξει έως και τρία μέρη του ιού SARS-CoV-2 ταυτόχρονα για να εξουδετερώσει τον ιό μέσω πολλαπλών μηχανισμών.

Το ensovibep είναι ειδικά σχεδιασμένο να αποκλείει τους τομείς δέσμευσης του υποδοχέα της πρωτεΐνης ακίδας S του κορωνοϊού μέσω εξαιρετικά ισχυρής και συνεργατικής δέσμευσης, καθιστώντας αποτελεσματικό και έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Οι δοκιμές in vitro έδειξαν υψηλή δραστηριότητα εξουδετέρωσης του ensovibep έναντι όλων των γνωστών παραλλαγών του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία όπως οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Omicron.

Δεδομένης της παγκόσμιας έξαρσης της πανδημίας και της πίεσης που ασκεί η Covid-19 στα Συστήματα Υγείας, η Novartis και η Molecular Partners βρίσκονται σε στενή επαφή με ρυθμιστικούς φορείς για να πετύχουν την ταχεία του ensovibep το συντομότερο δυνατό. Εάν εγκριθεί, το ensovibep θα είναι το πρώτο πολυειδικό αντιικό μόριο για τη θεραπεία της Covid-19 .

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΚΠΑ: Την Παρασκευή το 3o Webinar με θέμα «Τι γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Omicron»

Μητσοτάκης για σχολεία: Με τα self test βρέθηκαν κρούσματα που διαφορετικά θα μετέδιδαν τον ιό

Οικονόμου: Τηλεκπαίδευση όπου χρειαστεί – 850 προσλήψεις για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία