Σημαντικός πλην αστάθμητος παράγοντας, για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, θεωρείται η επαναλειτουργία των σχολείων η οποία ξεκίνησε σήμερα.

Οι ειδικοί συνυπολογίζουν τη συμμετοχή των μαθητών στις μεταδόσεις του κορωνοιού μέςα στα οικογενειακά περιβάλλοντα όπως συνυπολογίζουν και τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που απέδειξε ότι εντοπίζει και απομονώνει έγκαιρα τους ασυμπτωματικούς μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ελέγχθηκαν περίπου 1,6 εκατομμύρια μαθητές και εκπαιδευτικοί και ήδη ανιχνεύθηκαν με self test θετικοί στον ιό 14.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Οι περιπτώσεις αυτές πιθανόν να μην βρίσκονταν σε άλλη περίπτωση, εάν δεν άνοιγαν τα σχολεία. Ετσι, η πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων σίγουρα θα συνοδευτεί από υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, οι ειδικοί, όμως, ισχυρίζονται ότι με πιστή εφαρμογή του πρωτοκόλλου που έχει καθοριστεί, η διασπορά θα ελεγχθεί.

Στο μεταξύ, λόγω της αυξημένης ζήτησης εμβολιαστικών ραντεβού για παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων το υπουργείο Υγείας δρομολογεί το επιχειρησιακό σχέδιο για mega εμβολιαστικό κέντρο στο Παίδων Πεντέλης, καθώς και για την άμεση λειτουργία νέων εμβολιαστικών γραμμών σε περίπου 20 περιοχές της χώρας. Μάλιστα, πρόκειται να ανοίξουν άλλες 40.000 ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο θα βγει από τις εφημερίες των Παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, κατά τις οποίες θα δέχεται παιδιά για εμβολιασμό έναντι του κορωνοϊού. Ωστόσο, η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των χειρουργείων θα συνεχιστούν κανονικά και εκ παραλλήλου με τον εμβολιασμό των παιδιών. Επίσης, δεν θα διακοπούν οι νοσηλείες παιδιών που ήδη βρίσκονται στο Παίδων Πεντέλης και αυτά θα λαμβάνουν εξιτήριο όταν εκτιμάται από τους θεράποντες γιατρούς τους.

Οι ανάγκες των μικρών ασθενών θα καλύπτονται από τα Παίδων “Η Αγία Σοφία” και “Αγλαία Κυριακού”.

Η κινητικότητα των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον θεωρείται ότι θα έχει αποτύπωμα στην εικόνα της επιδημίας, μέσω του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ότι δεν θα αποτυπωθεί στους σκληρούς δείκτες, πχ στις εισαγωγές ή στις διασωληνώσεις. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται περίπου 60 παιδιά, με την πλειονότητα αυτών στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από το καλοκαίρι για την περίπτωση που διαπιστωθεί αύξηση στη ζήτηση νοσοκομειακής περίθαλψης στις παιδιατρικές κλινικές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως περίπου 70 ιδιώτες παιδίατροι έχουν αιτηθεί και λάβει από τις κατά τόπους Υγειονομικές Περιφέρειες έγκριση για τη συμμετοχή τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων, κάθε ιδιώτης έχει αίτημα για εμβολιασμό τουλάχιστον 100 παιδιών και έχει ζητήσει τον αντίστοιχο αριθμό εμβολίων mRNA. Από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η παράδοση των εμβολίων στους ιδιώτες ώστε να προχωρούν στον εμβολιασμό στα ιατρεία τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την πορεία της πανδημίας – Τι λένε οι ειδικοί

Άνοιγμα σχολείων: Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς σε περίπτωση θετικού self test – Στα 16.000 τα εν δυνάμει κρούσματα

Rapid test: Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν τεστ σήμερα Δευτέρα