Σε δέκα ασθενείς συνολικά έχουν χορηγηθεί μονοκλωνικά αντισώματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Όλοι οι ασθενείς τα λαμβάνουν μετά από επίσημη διάγνωση νόσησης από κορωνοϊό και συγκεκριμένα με τη μετάλλαξη «Δέλτα» καθώς για την παραλλαγή «Όμικρον» δεν υπάρχει ένδειξη προς το παρόν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ η λήψη τους πρέπει να γίνει μέσα σε πέντε ημέρες από τη λοίμωξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα υγειονομικά κριτήρια, όσοι λαμβάνουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα νοσούν ταυτόχρονα και από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς, ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, μεταμοσχευμένοι, ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ), νεφροπαθείς και γενικά όσοι πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΓΝΗ «οι ασθενείς που έλαβαν μονοκλωνικά αντισώματα είναι εξωτερικοί, δηλαδή έρχονται στο νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη θεραπεία κι έπειτα επιστρέφουν σπίτι τους» τονίζει στο cretapost ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης.

Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας ασθενών που έχουν λάβει τη συγκεκριμένη θεραπεία στο Πανεπιστημιακό κυμαίνεται μεταξύ 50 και 55 ετών.

Τέλος ο κ. Χαλκιαδάκης εξηγεί ότι «η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα γίνεται προληπτικά. Δεν θεραπεύει τη νόσο αλλά ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά».

 

Eιδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Θετική στον κορωνοϊό μία εργαζόμενη στο Άσυλο Ανιάτων, αρνητικοί οι πέντε φιλοξενούμενοι

Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 47χρονος πατέρας τριών παιδιών σε ΜΕΘ

Εισήγηση της Επιτροπής για επιστροφή ύστερα από πενθήμερη καραντίνα για εργαζόμενους στο Δημόσιο