Την επιστροφή στην εργασία μετά από πενθήμερη καραντίνα εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για όλους τους εργαζόμενους στις νευραλγικές δομές του Ελληνικού Δημοσίου που νοσούν από κορωνοϊό.

Ειδικότερα, τα μέλη της Επιτροπής μετά από σχετικό ερώτημα που τους έχει υποβληθεί, εξέτασαν τα επιδημιολογικά δεδομένα (έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, νοσηρότητα της μετάλλαξης Omicron) και εισηγούνται: οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα που θεωρούνται καίριες για την λειτουργία του Κράτους, όπως Υγεία, Σώματα Ασφαλείας κ.α., μπορούν να επιστρέψουν στα καθήκοντα μετά την πενθήμερη καραντίνα λόγω νόσησης από Covid-19 και χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού διαγνωστικού τεστ.

Η παραπάνω εισήγηση θα τεθεί υπόψη των συναρμόδιων υπουργείων (Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας) και η τελική απόφαση θα αποτυπωθεί σε κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Για το πενθήμερο της καραντίνας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπογράμμισε ότι η παραλλαγή Omicron «περνάει πολύ γρήγορα».

«Δεν λέμε να γυρίσει κανείς με συμπτώματα ή κάποιος που δεν αισθάνεται καλά ή κάποιος που έχει θετικό τεστ. Κάποιος που θα το περάσει για δύο μέρες και μετά θα αισθάνεται καλά, μπορεί να γυρίσει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως η μάσκα υψηλής προστασίας» τόνισε η Μίνα Γκάγκα.

«Το pcr δεν μας βοηθάει να καταλάβουμε αν κάποιος μεταδίδει, είναι καλύτερο το rapid» συμπλήρωσε η κ. Γκάγκα.

Τι ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Οι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζονται μοριακό τεστ για να είναι καλυμμένοι στην εργασία τους εφόσον νοσήσουν από κορωνοϊό, αλλά αρκεί το θετικό rapid test, που θα αναρτηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα από τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό έλεγχο, PCR τεστ, και εφόσον βγει θετικό, να το καταθέτουν για να λάβουν πέντε ημέρες πληρωμένης άδειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 29.334 τα νέα κρούσματα, 632 οι διασωληνωμένοι, 78 θάνατοι

Μετάλλαξη Omicron: «Οχυρώνεται» με κλίνες Covid η Αττική, αποκλειστικά για περιστατικά κορωνοϊού το Σισμανόγλειο

Ξεκινάει την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών – Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ