*γράφει η Μίνα Αγγελίνη

Στο στόχαστρο των αντιεμβολιαστών βρίσκονται κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιδημιολόγοι και δημόσια πρόσωπα που στηρίζουν τον εμβολιασμό των παιδιών κατά της νόσου Covid-19 με πολλούς να ζητούν αστυνομική προστασία για να μην κινδυνεύουν αυτοί και οι οικογένειές τους.

Όπως μεταδίδει το BBC, στην Ιταλία η διακεκριμένη ανοσολόγος καθηγήτρια Αντονέλα Βιόλα, δέχθηκε απειλές από αγνώστους γιατί υποστηρίζει με θέρμη τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του κορωνοιού. Πριν από λίγες ημέρες, βρήκε στο γραμματοκιβώτιό της βρήκε μία επιστολή και μια σφαίρα.

Ο συντάκτης της επιστολής απειλούσε την ίδια και την οικογένειά της ότι, εάν συνεχίσει να μιλάει υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών κατά του κορωνοϊού, τότε θα βρεθεί ή αυτή νεκρή με τη σφαίρα ή τα παιδιά της. «Θα συνεχίσω να συμβουλεύω τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους γιατί αυτό είναι το σωστό», δήλωσε ωστόσο η καθηγήτρια Βιόλα στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa».

Η συζήτηση γύρω από τον εμβολιασμό κατά της Covid γίνεται όλο και πιο έντονη.

Στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξόργισε τους πολιτικούς του αντιπάλους όταν είπε ότι ήθελε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους «περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την πρόσβασή τους σε δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής».

Την ίδια ώρα πολλοί Γάλλοι βουλευτές δέχθηκαν απειλητικά μηνύματα καθώς είχαν ανάψει τα αίματα στην Εθνοσυνέλευση για το νόμο σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Στην Ολλανδία  το βράδυ της Τετάρτης το σπίτι της πρώην υπουργού Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ δέχθηκε επίθεση από έναν συνωμοσιολόγο, ο οποίος, κραδαίνοντας μία αναμμένη δάδα, φώναζε ακροδεξιά συνθήματα.

Η Σίγκριντ Κάαγκ κατηγόρησε το ολλανδικό ακροδεξιό κόμμα «Forum for Democracy» για υποκίνηση μίσους με αφορμή τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού και άλλους κανόνες κατά της Covid-19.

Ένας άλλος πολιτικός ηγέτης, ο Ολλανδός Γκερτ-Γιαν Σέγκερς, προειδοποίησε ότι, αυτού του είδους ο εκφοβισμός, ήταν φυσικό αποτέλεσμα ενός κόμματος που ζητούσε τη φυλάκιση των πολιτικών του αντιπάλων.

Ευρωπαικές χώρες όπου έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό παιδιών κατά της Covid

Η Ελλάδα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όσων είναι άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου, ενώ η Τσεχία από τον Μάρτιο.

Η Ιταλία άρχισε να εμβολιάζει παιδιά ηλικίας πέντε έως 11 ετών τον περασμένο μήνα, αλλά ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός.

Μέχρι στιγμής, η Αυστρία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμού κατά του Covid στα παιδιά.
Με νόμο που θα εφαρμοστεί τον επόμενο μήνα, ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο για όσους είναι άνω των 14 ετών.

Η Ιταλία θα απαιτήσει από τους άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού μέχρι τον Ιούνιο.