Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα η Ματίνα Παγώνη, κάνοντας λόγο για ένα κρίσιμο δεκαήμερο για το ΕΣΥ και την εξέλιξη της πανδημίας

Η επιβάρυνση που αναμένεται να προκληθεί στο σύστημα υγείας τις επόμενες εβδομάδες εξαιτίας του άκρως μεταδοτικού στελέχους της Omicron έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γιατρούς

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, εχθές το βράδυ και μέχρι σήμερα στις 5.20 το πρωί καταγράφηκαν πάνω από 50 εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Σχεδόν όλοι οι εν λόγω ασθενείς είναι ανεμβολίαστοι και πρόκειται για σοβαρά περιστατικά. Ο αριθμός αυτός, όπως επισήμανε η κυρία Παγώνη είναι αρκετά αυξημένος συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε πως η Όμικρον «χτυπάει» το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, ενώ η Δελτα αφορά το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και κάνει τις βαριές πνευμονίες, αυτές που οδηγούν στις ΜΕΘ

Η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και στην πενταήμερη καραντίνα, τονίζοντας πως όσοι νόσησαν με κορωνοϊό δεν μπορούν να γυρίσουν την έκτη ημέρα στην εργασία τους, καθώς ακόμα νιώθουν αδύναμοι. Όπως τόνισε η ίδια, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και το πενθήμερο δεν αρκεί για κάθε οργανισμό. «Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που νοσούν με covid να γυρίσουν στη δουλειά τους την 6η μέρα. Και συμπτώματα να μην έχουν, η καταβολή που αισθάνονται δεν μπορούν να γυρίσουν και να δουλέψουν. Η εμπειρία μας πάνω σε αυτό το θέμα είναι μεγάλη για να πούμε την άποψή μας. Σαν νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούμε πως είναι αδύνατον να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Δεν μπoρούν να πάρουν τα πόδια τους, πως θα πάνε να δουλέψουν; Δεν μπορεί ένας καταπονημένος άνθρωπος να γυρίζει την έκτη μέρα στη δουλειά του».

Η ίδια εκτίμησε πως για να επιστρέψει κάποιος στην εργασία χρειάζονται 10 ημέρες.

Τι πρέπει να κάνει ένας εργαζόμενος όταν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Όσοι εργαζόμενοι έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα και είναι τριπλα εμβολιασμένοι θα πρέπει να φορούν για 10 ημέρες υποχρεωτικά διπλή μάσκα ή μάσκα αυξημένης προστασίας και την πέμπτη μέρα της νόσησης υπάρχει η σύσταση για διενέργεια PCR ή rapid test. Για τους ανεμβολίαστους ή όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις θα μείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες κι αν το επιτρέπει η φύση της εργασίας, θα δουλεύουν εξ αποστάσεως με τηλεργασία.

Εάν δεν το επιτρέπει η φύση της εργασίας τους, τότε όταν βρεθούν αρνητικοί στον κορωνοϊό και επιστρέψουν στη δουλειά τους θα πρέπει να αναπληρώσουν τις μισές ώρες από εκείνες που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες που βρίσκονταν στο σπίτι. Δηλαδή, εάν κάποιος έμεινε σε καραντίνα για πέντε εργάσιμες ημέρες (40 ώρες εργασίας) τότε θα πρέπει να αναπληρώσει τις 20 ώρες, δουλεύοντας εξτρά μία ώρα καθημερινά. «Οι άνθρωποι είναι προβληματισμένοι. Έχουν τη νόσο, υποφέρουν και έχουν όλες αυτές τις διαδικασίες που θα πρέπει να διαχειριστούν», είπε η Ματίνα Παγώνη, περιγράφοντας την αγωνία των εργαζομένων.

Σταδιακή άνοδος κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 10ήμερο

Σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων. Το peak της θα είναι γύρω στις 20 Ιανουαρίου, ενώ γύρω στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται η αποκλιμάκωση. «Από εδώ και πέρα μέχρις τις 20 Ιανουαρίου θα υπάρχει σταδιακή άνοδος. Ελπίζουμε να πάνε σε 50.000 και 60.000 κρούσματα και όχι παραπάνω. Καταλαβαίνετε τι πίεση θα έχει το σύστημα υγείας έτσι και τα κρούσματα φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς…», δήλωσε.

Εκείνοι που θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα με την Όμικρον είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστοί, ενώ όσοι είναι τριπλά εμβολιασμένοι είναι πιθανό να νόσησαν με κορωνοϊό και να μην το έχουν καταλάβει. Ιδιαίτερα, οι ασυμπτωματικοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και γι’ αυτό οι ειδικοί ζητούν την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, .ώστε να περιοριστεί η μετάδοση.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: «Μηδενικά κρούσματα τέλος Απρίλη αν δεν προκύψει άλλη μετάλλαξη», λέει ο Σαρηγιάννης

Κορωνοϊός: Ερευνητές ανακάλυψαν τι προκαλεί τη μακρά νόσο Covid και ποια είναι τα επίμονα συμπτώματα

Η μετάλλαξη Omicron μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρή, αλλά δεν είναι ήπια, λέει ο επικεφαλής του ΠΟΥ