Χιλιάδες ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 επισκέφθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας έως και χθες το βράδυ τα Τμήματα Επειγόντων στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της χώρας, ιδίως δε στην Αττική, δίνοντας μια πρώτη εικόνα από την επέλαση της υπέρμεταδοτικής Omicron και στο σύστημα υγείας και προαναγγέλοντας την πίεση που θα ασκηθεί τις επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες, που αναμένεται η κορύφωση του επιδημικού κύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, σχεδόν 700 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν το περασμένο 24ωρο σε κλίνες covid, απλές και ΜΕΘ, με τους 300 εξ αυτών να μπαίνουν για νοσηλεία στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

Πλέον οι νοσηλευομένοι έχουν ξεπεράσει τους 4.300, με τους 1.004 να είναι σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ειδικών λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης) και τους 619 διασωληνωμένους

Υπενθυμίζεται ότι συμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, θα καταγραφούν μέχρι το peak του κύματος περίπου 400.000 κρούσματα που θα “δώσουν” περισσότερες από 2.000 νέες εισαγωγές μόνο λόγω Omicron.

Ακόμη κι αν σκεφθεί κάποιος ότι οι ασθενείς θα εκδηλώνουν λιγότερο σοβαρή λοίμωξη με το στέλεχος Omicron σε σχέση με τη βαριά νόσο που αποδείχθηκε ότι προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, το βάρος για το σύστημα υγείας δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά. Κι αυτό διότι οι ασθενείς θα συρρέουν με ασταμάτητο ρυθμό στις κλινικές covid για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Αχτίδα αισιοδοξίας για τη διαχείριση των ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία μέσα στον Ιανουάριο στη χώρα μας αποτελεί το γεγονός ότι τα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική έχουν δείξει μείωση της νοσηλείας λόγω Omicron κατά 40%.

Αν στο ρεύμα των ασθενών λόγω της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, προστεθούν και εκείνοι που μολύνονται ακόμη με την κυρίαρχη παραλλαγή του προηγούμενου εξαμήνου, δηλαδή της Δέλτα, που έχει υποχωρήσει πια αλλά ευθύνεται για το 30% των εισαγωγών λόγω Covid, γίνεται αμέσως αντιληπτή η κατάσταση… πολέμου που θα κυριαρχεί στο σύστημα υγείας. Και μάλιστα σε βραχύ χρονικό διάστημα, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών το πέμπτο επιδημικό κύμα θα κορυφωθεί μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και μετά θα αρχίσει η υποχώρηση του – αντίθετα στα προηγούμενα κύματα η κορύφωση καταγραφόταν σε διάστημα 5 έως 6 εβδομάδων και άλλο τόσο χρειαζόταν η αποδρομή.

Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ και ο ιδιωτικός τομέας

Τα δυσοίωνα επιδημιολογικά μοντέλα έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας το οποίο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της ιδιωτικής υγείας, διασφαλίζοντας με συμφωνίες μαζί τους τη διάθεση κλινών, απλών και ΜΕΘ, για Covid και non covid περιστατικών για το επόμενο διάστημα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόσουν τα σχολεία, συμφωνήθηκε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) να διαθέσουν οι ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ το 10-15% των κλινών τους με το προσωπικό και τον εξοπλισμό τους για τους ασθενείς Covid-19. Η διαχείριση των κλινών που θα διατεθούν θα γίνεται μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, το οποίο θα διακομίζει τα Covid περιστατικά από τα εφημερεύοντα δημόσια νοσοκομεία προς τις ιδιωτικές κλινικές.

Υπενθύμισε δε ο υπουργός ότι οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη διαθέσει το σύνολο των κλινών ΜΕΘ προς διαχείριση από το ΕΣΥ και κυρίως για non covid περιστατικά.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλάνο έκτακτης ανάγκης για τα κενά λόγω Όμικρον – Συναγερμός για το επόμενο 15ήμερο

Πάνω από 260.000 κρούσματα σε μια εβδομάδα στην χώρα μας – Σε απλές κλίνες η πίεση στο ΕΣΥ

Πρόστιμα για τα PCR, αλλαγές στα πιστοποιητικά νόσησης – Δείτε τις ΚΥΑ