Τις τελευταίες ημέρες, ύστερα και από την έξαρση της μετάλλαξης Omicron, παρατηρούνται μεγάλες ουρές έξω από φαρμακεία και διαγνωστικά κέντρα με τους περισσότερους από τους πολίτες να φτάνουν εκεί για να πραγματοποιήσουν rapid tests.

Την ίδια στιγμή, στα φαρμακεία διατίθενται προς πώληση τεστ αντιγόνου, τα γνωστά  self tests. Πολλοί, όμως, είναι αυτοί που αναρωτιούνται: τελικά υπάρχει διαφορά μεταξύ των τεστ που πραγματοποιούνται στο σπίτι και των rapid tests στα φαρμακεία;

Τι είναι το Self Test

Τα Self test είναι ουσιαστικά Rapid Test για τον κορωνοϊό, τα οποία μπορούν να πραγματοποιούν οι πολίτες χωρίς τη βοήθεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στο σπίτι. Πρόκειται, δηλαδή, για τεστ αντιγόνου που δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να διενεργηθούν.

Τι είναι το Rapid Test

Τα Rapid Tests ή Τεστ Ταχείας Ανίχνευσης Αντιγόνου (Rapid Test) ανιχνεύουν το αντιγόνο του ίδιου του ιού, μέσα σε λίγα λεπτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εγκυρότητα του rapid test μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 90%.

Πώς γίνεται το Rapid Test

H δειγματοληψία γίνεται είτε από τη μύτη, είτε με τη λήψη επιχρίσματος από το στόμα. Oι λωρίδες που υπάρχουν στο κουτί του Rapid Test περιλαμβάνουν αντισώματα αντιγόνου που ενεργοποιούν κάποιο συγκεκριμένο ένζυμο.

Στην περίπτωση που το rapid test κορωνοϊού βγει θετικό, τότε θα παράξει μια εμφανή χρωστική.

Τα Rapid Test τέτοιου τύπου είναι ιδανικά για τον εντοπισμό υψηλού ιικού φορτίου, όταν και ο Κορωνοϊός είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός.

Προκειμένου να πραγματοποιηθεί το rapid test, εισάγεται μια μπατονέτα ως 3 με 4 εκατοστά στη ρινική κοιλότητα και την περιστρέφουμε (ενδεικτικά) πέντε φορές πριν την αφαιρέσουμε.

Στη συνέχεια, η μπατονέτα τοποθετείται στο δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο kit και αναμένεται το αποτέλεσμα σε 15-30 λεπτά.

Ποια η διαφορά μεταξύ Rapid Test και μοριακού Test

Τα Rapid Test είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα εργαστηριακά μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται κυρίως αυτήν τη στιγμή και γι’ αυτό πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά

Τα εργαστηριακά μοριακά τεστ έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συμπτωματικά άτομα, είναι σχετικά υψηλού κόστους και χαρακτηρίζονται από υψηλή αναλυτική ευαισθησία και δυνατότητα διάγνωσης με μία ανάλυση.
Αντίθετα, τα Rapid Test δίνουν άμεσα αποτελέσματα και γι’ αυτό μπορούν να περιορίσουν την ασυμπτωματική εξάπλωση, ενώ παράλληλα είναι σχετικά φθηνά και πολύ πιο εύκολο να εκτελεστούν και έτσι μπορούν να επαναλαμβάνονται πολλές φορές μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένας από τους επιστήμονες που στάθηκε στο θέμα είναι ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το self test μπορεί να δώσει σωστά αποτελέσματα και «να γίνει rapid αν βάλουμε βαθιά το στυλεό στη μύτη μας και κάνουμε καλή δειγματοληψία». Η δήλωση αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια, με αρκετούς χρήστες των social media να εκφράζουν τις απορίες τους σχετικά με τη διαφορά αξιοπιστίας των δύο τεστ.

Ουσιαστικά, πρόκειται απλά για δύο διαφορετικές ονομασίες που δόθηκαν για να εξυπηρετηθεί το κοινό, αλλά περιγράφουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Επί της ουσίας, πρόκειται για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου· είτε ρινικό, είτε ρινοφαρυγγικό, είτε σιέλου.

Όταν κάποιος το κάνει σπίτι του ή τέλος πάντων στον εαυτό του, το ονομάζουμε self test. Όταν γίνεται σε κάποιο φαρμακείο, νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή μικροβιολογικό εργαστήριο από κάποιον υγειονομικό, τότε το ονομάζουμε rapid test – κυρίως επειδή αλλάζει ο χρήστης και το τεστ είναι πιο έγκυρο καθώς διενεργείται από κάποιον ειδικό της υγείας.

Συμπερασματικά, μπορεί τα δύο τεστ να μην εμφανίζουν διαφορές ως προς τη δειγματοληψία και την αξιοπιστία τους, ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, εάν κάποιος θεωρεί πως δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει σωστά στο σπίτι του και με επιτυχία, ιδανικό θα ήταν να επισκεφτεί ένα φαρμακείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Οριακή η κατάσταση στον Ευαγγελισμό με τη διασπορά στους υγειονομικούς λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων

Ουρές και σήμερα έξω από το Κέντρο Υγείας της Αλεξάνδρας για ένα τεστ κορωνοϊού

Καμία εισαγωγή στο νοσοκομείο με τριπλοεμβολιασμένους, λέει ο Καπραβέλος