Το Βέλγιο συμφώνησε να αγοράσει 10.000 δόσεις καθεμιάς από τις δύο αντιιικές θεραπείες για την Covid-19 που έχουν αναπτυχθεί από τις Pfizer και Merck & Co και λαμβάνονται από το στόμα, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να αγοράσουν το Paxlovid, το χάπι που αναπτύχθηκε από την Pfizer.

Το molnupiravir, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από τις Merck και Ridgeback Biotherapeutics, αντιμετωπίζει προβλήματα μετά τα απογοητευτικά δεδομένα των δοκιμών του και η Γαλλία ανακοίνωσε το Δεκέμβριο πως ακύρωσε την παραγγελία της για το φάρμακο αυτό.

Ο υπουργός Υγείας του Βελγίου δήλωσε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Merck για να αγοράσει το molnupiravir, ενώ οι βελγικές υγειονομικές αρχές έχουν συστήσει να αγοραστούν τόσο molnupiravir όσο και Paxlovid.

«Αμφότερες οι συνομιλίες έχουν ολοκληρωθεί και θα αγοράσουμε 10.000 από το καθένα», δήλωσε σήμερα στο Reuters ο εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Υγείας, όταν ερωτήθηκε για τις ενδεχόμενες αγορές δόσεων και των δύο θεραπειών.

Η δοσολογία της Pfizer είναι τρία χάπια το πρωί και τρία χάπια το βράδυ. Η δοσολογία του φαρμάκου της Merck είναι τέσσερα χάπια το πρωί και τέσσερα το βράδυ.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της ΕΕ δεν έχει εγκρίνει κανένα από τα δύο, όμως έχει εκδώσει συστάσεις για τη χρήση αμφοτέρων ως θεραπειών έκτακτης ανάγκης.

Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε αίτημα να γνωστοποιήσει πόσα συμφώνησε να πληρώσει το Βέλγιο ούτε έκανε γνωστό πότε η χώρα αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Γαλλία ανακοίνωσε πως ακύρωσε την παραγγελία 50.000 δόσεων του molnupiravir αφού η εταιρεία ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου δεδομένα τα οποία δείχνουν ότι το φάρμακό της είναι σημαντικά λιγότερο αποτελεσματικό απ’ ό,τι πιστευόταν, καθώς μείωσε τις νοσηλείες και τους θανάτους στην κλινική δοκιμή του σε άτομα υψηλού κινδύνου κατά περίπου 30%.

Η Pfizer ανακοίνωσε πως το Paxlovid έδειξε σχεδόν 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και τα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του κατά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ποια σημεία γίνοvται δωρεάν rapid test σήμερα Δευτέρα

«Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού είναι μονόδρομος» λέει ο Καπραβέλος

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα