*γράφει η Γεωργία Σαδανά

Το πρώτο ορόσημο για το 2022 στην μάχη με την πανδημία έθεσε χθες επισήμως η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση των νέων υγειονομικών μέτρων, με αφετηρία εφαρμογής τους τις 3 Ιανουαρίου 2022, καθώς «πλέον μπαίνουμε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια», σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη. Με την Πρωτοχρονιά να αποτελεί -στην πράξη- την τελευταία εορταστική ανάπαυλα, τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας οριοθέτησαν χθες με -την εισήγησή τους- το καθημερινό τοπίο στην εργασία, τη διασκέδαση και την εστίαση για την νέα χρονιά, τουλάχιστον μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου, οπότε και οι νέοι περιορισμοί θα παραμένουν σε ισχύ, με ορατή, ωστόσο, στον ορίζοντα την παράτασή τους.

Διαγενεακή απόσταση

Στο επίκεντρο του δεύτερου κατά σειρά «πακέτου» μέτρων βρίσκονται οι μαζικοί και κλειστοί χώροι, δηλαδή οι χώροι εργασίαςεστίασης και διασκέδασης, αλλά και οι νεότερες ηλικίες, οι οποίες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά ως προς τη διασπορά της νέας παραλλαγής.

Συγκεκριμένα, «σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών», όπως γνωστοποίησε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση «ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν -αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά- το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους».

Προβληματισμός για την Αττική

Εκτός από την διαγενεακή απόσταση, την ανησυχία των επιστημόνων και της κυβέρνησης εντείνει και η «αρκετά μεγάλη άνοδος» της νέας παραλλαγής στο λεκανοπέδιο της Αττικής, με το Υπουργείο Υγείας να έχει εκπονήσει «σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα», προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, καθώς τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ακόμη και εντός της σημερινής ημέρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Επίκουρος Καθηγητής Ιολογίας ΕΚΠΑ- Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι τα νέα κρούσματα μπορεί να υπερβούν σήμερα τις 12.000, ενώ επισήμανε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%». Ο ίδιος, ωστόσο, παρατήρησε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε τροχιά αποσυμπίεσης, αφήνοντας πολύτιμο χρόνο και χώρο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ιδίως για όσες ανάγκες προκύψουν μετά τις γιορτές. Παρότι τη «συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων» προεξόφλησε χθες και ο Υπουργός Υγείας, ο κ. Πλεύρης συμπλήρωσε, όμως, ότι «η άνοδος των κρουσμάτων δεν συνδυάζεται και με άνοδο των νοσηλειών», επιτρέποντας μια ελαφρά αισιοδοξία ως προς τις μελλοντικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Με αυτά τα δεδομένα, στην προσπάθεια αναχαίτισης της νέας παραλλαγής προστίθενται νέα «όπλα» από την κυβερνητική φαρέτρα, καθώς από τις 3 Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ οι εξής περιορισμοί:

Για την εργασία:

· Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα εφαρμοστεί έως και 50% και

· κυλιόμενο ωράριο.

Για την εστίαση – διασκέδαση:

· λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα, ενώ η μουσική προς το παρόν επιτρέπεται, αλλά αν δεν τηρηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, θα διακοπεί και η μουσική.

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση,

· Οι πελάτες θα είναι μόνο καθήμενοι,

· επιβάλλονται μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

· 6 άτομα ανά τραπέζι.

Για τα γήπεδα:

· πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

· Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

· επίσκεψη μόνο με pcr test 48 ωρών,

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

· απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες

· εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, στα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 6 το πρωί της 3ης Ιανουαρίου 2022, οπότε και ενεργοποιείται το παραπάνω «πακέτο» μέτρων, εξακολουθούν να ισχύουν και τα εξής μέτρα:

· Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

· Σε σουπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας ΚΝ95.

· Ακυρώνονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

· Οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και τέταρτη μέρα από την είσοδό τους στη χώρα,

· Ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση.

«Βροχή» αντιδράσεων

Την ίδια ώρα, η επικέντρωση του νέου υγειονομικού πακέτου στην εστίαση και τη διασκέδαση συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις του κλάδου, ο οποίος εκτιμά ότι πλήττεται όσο λίγοι από την νέα φάση της πανδημίας. «Στα τελευταία μέτρα που πήρανε πέσαμε 70% κάτω, σκεφτείτε λοιπόν να πάρουν κι άλλα μέτρα επιπλέον. Εμείς τελειώσαμε» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Τσάκος, πρόεδρος των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων εστίασης. Ακόμη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια για τους επιχειρηματίες του κλάδου πυροδοτεί το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της μουσικής, για το οποίο προειδοποίησε χθες ο Υπουργός Υγείας, σε περίπτωση που τα μέτρα δεν γίνουν πλήρως σεβαστά.

Σφοδρές αντιδράσεις καταγράφονται και στο χώρο του ποδοσφαίρου, με τη Super League να συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης για το μέτρο της περιορισμένης πληρότητας στα γήπεδα (10% με όριο τους 1.000 θεατές), στον απόηχο και των ανακοινώσεων που εξέδωσαν οι αθλητικοί σύλλογοι «Ολυμπιακός» και «Παναθηναϊκός».

Στις… καθυστερήσεις τα μέτρα

Ως αργοπορημένα, ελλειμματικά και ατελέσφορα σχολιάζουν τα νέα μέτρα ης κυβέρνησης και οι υπόλοιπες πτέρυγες της Βουλής, εκτιμώντας ότι τόσο η εφαρμογή, όσο και η όποια απόδοσή τους δεν θα καταστούν εντέλει ικανές να αναχαιτίσουν επαρκώς την νέα παραλλαγή.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως «πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση στη Βουλή για την τραγική διαχείριση του 4ου κύματος, η κυβέρνηση μέσω του κ. Γεραπετρίτη αναρωτιόταν ποιος είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξει νέο κύμα και αν έχει στοιχεία για αυτά που λέει.
Ανίκανοι για τις ανάγκες της χώρας τρέχουν σταθερά πίσω από τις εξελίξεις. Με ρεκόρ κρουσμάτων, η κυβέρνηση τώρα ανακοίνωσε μέτρα για… τις 3 Ιανουαρίου!».

«Και πάλι συστάσεις και ατομική ευθύνη. Κουβέντα όμως για αξιόπιστη ιχνηλάτηση με μαζικά και δωρεάν τεστ για τον πληθυσμό, για περισσότερα δρομολόγια στα Μέσα Μεταφοράς, για αλλαγή πρωτοκόλλων στα σχολεία, για ενίσχυση του ΕΣΥ που καταρρέει και για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Ακόμα και το μέτρο της τηλε-εργασίας ανακοινώθηκε θολό, χωρίς διευκρινίσεις και καθυστερημένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων η Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αγνόησε και αγνοεί τόσο τους επιστήμονες, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που καιρό τώρα προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα. Συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη τακτική που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση στην Υγεία, στην οικονομία, στο εισόδημα». «Λόγω του αδιεξόδου, δε, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τελικά στις 3 Ιανουαρίου θα ισχύσουν αυτά, και όχι νέα μέτρα», καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Η πανδημία καλπάζει και η ΝΔ κάνει επικοινωνιακή διαχείριση» παρατήρησε από πλευράς του το Κίνημα Αλλαγής, υπογραμμίζοντας πως «τα 9.248 νέα κρούσματα αναγκάζουν την Κυβέρνηση να ανακοινώσει νέα μέτρα σήμερα, τα οποία όμως – και προς έκπληξη όλων μας – θα εφαρμοστούν μια εβδομάδα μετά, χωρίς να μπορούμε να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας μέχρι τότε». «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να πρωτοτυπεί αρνητικά, καθώς προτεραιότητα γι’ αυτήν έχει η διαχείριση του πολιτικού κόστους και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας. Η στρατηγική αυτή όμως απέτυχε και εγκυμονεί κινδύνους, με δεδομένη την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ, αλλά και την επιμονή της να μην το ενισχύει ουσιαστικά και βιώσιμα» τονίζει ακόμη το ΚΙΝΑΛ.

Στον αντίποδα, «η παράταξή μας έχει εγκαίρως υπογραμμίσει την ανάγκη να σχεδιάσουμε βάσει των πραγματικών γεγονότων και των εμπειριών από άλλα Ευρωπαϊκά κράτη όπου έχει ήδη ξεκινήσει η υπερμετάδοση της μετάλλαξης Όμικρον, με μέτρα που θωρακίζουν την κοινωνία και ενισχύουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Για εμάς δεν υπάρχει μικροπολιτική διαχείριση, αλλά η εθνική προσπάθεια να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία και το εισόδημα των πολιτών» υποστηρίζει η Χαριλάου Τρικούπη και καταλήγει: «η ατολμία της Κυβέρνησης της ΝΔ βλάπτει σοβαρά και τα τρία».

Για επανάληψη «τραγικών αδιεξόδων» κάνει λόγο από μεριάς του και ο Περισσός, σε σχόλιό του για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. «Προβλέψεις για ρεκόρ κρουσμάτων, με ευχολόγια και συστάσεις ατομικής ευθύνης, χωρίς καμία στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για χώρους δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που αποτελούν εστίες μετάδοσης. Επιδημιολογική επιτήρηση στα λόγια, χωρίς δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Μάσκες αυξημένης προστασίας, με μετακύλιση του αυξημένου κόστους στον λαό και τους εργαζόμενους» περιγράφει το ΚΚΕ, συμπεραίνοντας ότι «αυτή είναι η ουσία των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία, τα οποία επαναλαμβάνονται -χωρίς κανένα αποτέλεσμα- κάθε τρεις και λίγο, οδηγώντας σε τραγικά αδιέξοδα και αποτελέσματα».

«Θα σας κόψουμε τη μουσική». Είναι η χαρακτηριστικότερη φράση του Υπουργού Υγείας στην έκτακτη ενημέρωσή του για ΜΗ λήψη έκτακτων μέτρων για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς., παρατηρεί με τη σειρά του το ΜέΡΑ25, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «έτσι θα πορευτούμε και στο νέο γύρο αυτής της πανδημίας: με μια κυβέρνηση που αρνείται να εφαρμόσει τα αυτονόητα (όπως τα δωρεάν μαζικά τεστ), με μέριμνα για ιδιωτικά υπερκέρδη (υπερτιμολογημένες μάσκες και τεστ) και έναν Υπουργό Υγείας που θα πατάξει αμείλικτα… τις νότες».

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Omicron: Αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική