«Από τα δεδομένα που έχουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο του οποίου ο πληθυσμός ηλικιακά προσομοιάζει περισσότερο στον ελληνικό, είναι σημαντικό ότι δεν βλέπουμε να ακολουθείται ο μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων από σημαντική αύξηση των νοσηλειών. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ηπιότερη κλινική εικόνα του μεταλλαγμένου στελέχους Omicron και βεβαίως και στην προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, στους πλήρως εμβολιασμένους, όσο αφορά στην νόσηση» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος.

Τα δεδομένα είναι καταιγιστικά και είναι πλέον εμφανές ότι το στέλεχος Omicron έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού και τείνει να υπερκεράσει σε επίπτωση το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, προσέθεσε ο πρύτανης.

«Υπάρχουν δεδομένα και από την Αττική και με βάση αναλύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στα λύματα από τον καθηγητή Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, οι οποίες δείχνουν σε αρχικές μελέτες μεγάλη συγκέντρωση του μεταλλαγμένου στελέχους Omicron στα λύματα».

Πάντως στη χώρα μας, διαπιστώνεται μια μικρή αποκλιμάκωση στον αριθμό των ατόμων που νοσηλεύονται σε κλινικές covid και σε ΜΕΘ.

«Στο δικό μας νοσοκομείο οι μισές κλίνες είναι άδειες τώρα. Θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, γιατί τώρα αρχίζουμε και βλέπουμε μια σημαντική έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων για να βεβαιωθούμε τι θα ισχύσει σε σχέση με την βαριά νόσηση. Πάντως ο πλήρως εμβολιασμένος που έχει κάνει και την ενισχυτική δόση φαίνεται να προστατεύεται σε σημαντικό βαθμό» επεσήμανε ο κ. Δημόπουλος.

Είμαστε ήδη σε υψηλά ποσοστά ανοσίας και μέσω των εμβολίων και με την φυσική νόσηση, οπότε αυτό αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας του κοινωνικού συνόλου, σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

«Αυτό που βλέπουμε στην Ν. Αφρική είναι ότι εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα αλλά υπήρξε και γρήγορη αποκλιμάκωση. Βρίσκει ο ιός φράγμα σε άτομα που έχουν ανοσία, βασικά μέσω των εμβολίων και σταματά η επέκτασή του. Επομένως το ευνοϊκό σενάριο είναι ότι μετά την έξαρση που όπως αναφέρουν οι ειδικοί, σύμφωνα με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν, θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, θα έχουμε αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες χωρίς εντωμεταξύ να υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Επομένως πρέπει να αυξήσουμε τον εμβολιασμό και να τηρούμε τα μέτρα».

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, όταν κάποιος έχει συμπτώματα που μοιάζουν με κοινό κρυολόγημα, μπούκωμα, πονόλαιμο, ρινική καταρροή, καλό θα είναι να μην τα θεωρήσει ένα απλό συνάχι όπως θα έκανε παλιότερα αλλά να ελεγχθεί και να αποφύγει την επαφή με άλλους για να περιορίσει την μετάδοση του ιού, εφόσον είναι φορέας του στελέχους Omicron.

«Αν επικρατήσει το ευνοϊκό σενάριο ότι η Omicronθα καλύψει την Δέλτα και αν προχωρήσει και ο εμβολιασμός σε κράτη της Ασίας και της Αφρικής που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, το ότι έρχεται το τέλος της πανδημίας, είναι ένα πιθανό σενάριο. Πρέπει να καταβληθεί σε διεθνώς προσπάθεια να υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη σε παγκόσμιο επίπεδο» υπογράμμισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.