Στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχε επιβάλει από τα τέλη Νοεμβρίου σε οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, μετά από την εμφάνιση της μετάλλαξης Omicron, θα προχωρήσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την ερπόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Στη σχετική ενημέρωση, αναφέρεται πως το μέτρο της 29ης Νοεμβρίου, το οποίο επηρεάζει τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι και το Μαλάουι, θα αρθεί μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι οι περιορισμοί δεν κρίνονται, πλέον, απαραίτητοι εν μέσω μιας έκρηξης των κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron στις ΗΠΑ. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως η Omicron κυριαρχεί, πλέον, μεταξύ των καθημερινών νέων κρουσμάτων.

«Οι περιορισμοί μας έδωσαν χρόνο να κατανοήσουμε την Omicron και γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον της», έγραψε στο Twitter ο Κέβιν Μουνιόθ.

Οι περιορισμοί επιβλήθηκαν για πρώτη φορά από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ΗΠΑ και μια σειρά από άλλες χώρες ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν επικριθεί έντονα από διάφορες πλευρές, με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες να τους χαρακτηρίζει «ταξιδιωτικό απαρτχάιντ».

Δικαιολογώντας την κίνηση, ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, Άντονι Φάουτσι, είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «έγινε σε μια εποχή που ήμασταν πραγματικά στο σκοτάδι» σχετικά με την Omicron.