Στον… αστερισμό της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται η Γερμανία η οποία παρά την μικρή μείωση των κρουσμάτων αναμένει σύντομα το πέμπτο κύμα της πανδημίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την DW ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ και ο πρόεδρος του κρατικού επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ προειδοποίησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο, ότι το πέμπτο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα είναι θέμα εβδομάδων.

Όπως είπαν, τα μέτρα που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο το κύμα που προέκυψε από την μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον θα αναπτύξει μια πρωτοφανή δυναμική σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της πανδημίας. Όπως είπε δε ο Βίλερ, το αργότερο σε τρεις εβδομάδες θα είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη κορωνοϊού στη Γερμανία. «Η γιορτή των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να είναι ο σπινθήρας, που θα ανάψει την φωτιά της Όμικρον», σημείωσε ενδεικτικά.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο Αντρέας Γκάσεν, γενικός διευθυντής της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ασφαλιστικών Ταμείων, ενημέρωσε, πως από τις 18 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί πάνω από 28 εκατομμύρια αναμνηστικά εμβόλια. Ως το τέλος του χρόνου μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για 30 εκατομμύρια εμβολιασμούς, δήλωσε ο Κάρλ Λάουτερμπαχ. Για αυτό το λόγο θα συνεχιστούν να γίνονται οι εμβολιασμοί και τις ημέρες των εορτών.

Ως κίνητρο για να παραμείνουν ανοιχτά τα ιατρεία και τα φαρμακεία το κράτος θα αμείβει από τις 24 Δεκεμβρίου ως τις 9 Ιανουαρίου κάθε ένεση εμβολίου με 36 ευρώ, αντί με 28 ευρώ.

Οι εμβολιασμοί το επόμενο διάστημα θα γίνονται κυρίως με το σκεύασμα της εταιρείας Moderna, η οποία θα παραδώσει τον Ιανουάριο 25 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα. Δεδομένου ότι για τον αναμνηστικό εμβολιασμό αρκεί η μισή δόση, οι ποσότητες φτάνουν για 50 εκατομμύρια άτομα. Τα υπάρχοντα τρία εκατομμύρια δόσεις της BioNTech/Pfizer θα διατίθενται μόνο για τον εμβολιασμό των ατόμων κάτω των τριάντα ετών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί, σε ποιο βαθμό θα σταθεί δυνατό να προμηθευτούν άμεσα και άλλες ποσότητες αυτού του εμβολίου. Πάντως, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη κλείσει συμφωνία για 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech/Pfizer ειδικά για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Όμικρον, που θα αρχίσουν να παραδίνονται από τον Απρίλιο-Μάϊο. Επίσης, τον Ιανουάριο θα διατεθούν στη Γερμανία τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της αμερικανικής Novavax. Δεδομένου ότι το σκεύασμα βασίζεται σε πρωτεΐνες, όπως και τα εμβόλια κατά του κοκκύτη ή του τετάνου, ο Καρλ Λάουτερμπαχ ελπίζει να αλλάξει η στάση πολλών σκεπτικιστικών έναντι του εμβολιασμού.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Αύριο οι ανακοινώσεις για το πρώτο «πακέτο» μέτρων – Στις 28 Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για το δεύτερο

Κορωνοϊός: Στα 5.641 τα νέα κρούσματα, 69 θάνατοι, 665 οι διασωληνωμένοι

Αναστολή εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους και μάσκες παντού εισηγούνται οι ειδικοί – Αύριο οι ανακοινώσεις από Πλεύρη