Από μερικές ώρες ως δυόμιση ημέρες είναι ο μέσος  χρόνος αναμονής διασωληνωμένων ασθενών εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θάνος Πλεύρης στην Βουλή.

Ο υπουργός Υγείας απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περι VIP ΜΕΘ αλλά και για μεγάλο αριθμό θανάτων λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας ανέφερε πως «ένα κομμάτι της αντιπολίτευσης προσπαθεί να δημιουργήσει σκιές σε ένα τομέα που δεν υπάρχουν σκιές. Τα περι επιλεκτικών διακομιδών σε ΜΕΘ είναι χυδαία ψέματα που προσβάλλουν πρωτίστως το υγειονομικό προσωπικό»

Κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέα Ξανθού σημείωσε πως τα μόνα 5 δεδομένα για την προτεραιοποίηση των ασθενών είναι: «1)Βαριά πάσχοντες ασθενείς, 2) ασθενείς με δεύτερη κατηγορία αποκατάστασης, 3) ασθενείς με δυσλειτουργία οργάνου που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης , 4)ασθενείς με σημαντικά μικρότερη πιθανότητα αποκατάστασης, 5)ασθενείς που θεωρούνται ότι δεν έχουν προσδόκιμο» και πρόσθεσε «δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια».

Παράλληλα επικαλούμενος στοιχεία του τελευταίου τετραμήνου είπε πως ο μέσος όρος παραμονής των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι από λίγες ώρες εως 2,5 ημέρες ενώ συμπλήρωσε «Αυτή τη στιγμή στο σύστημα Υπουργείου που διαχειρίζεται κλίνες ΜΕΘ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υπάρχουν 1.328 κρεβάτια εντατικής θεραπείας».

Τέλος ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές και διαχρονικές αρρυθμίες του ΕΣΥ που επισημαίνει και η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ξανθό υπενθύμισε ότι λίστες αναμονής για ΜΕΘ υπήρχαν και επι ΣΥΡΙΖΑ μόνο που εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε πανδημία.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός  υποστήριξε ότι υπάρχει «καταφανής ανεπάρκεια του ΕΣΥ να ανταποκριθεί στο τέταρτο κύμα» και πρόσθεσε «Ακραία έκφρασή της είναι ότι υπάρχουν δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Υποτίθεται ότι αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή. Αυτή η γραμμή έχει παραβιαστεί με τραγικό τρόπο».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό πολιτικό ροκ για τις ΜΕΘ – Ανθρώπινοι πόροι και πίεση «φρακάρουν» το ΕΣΥ

Αγωνία για 16χρονη που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στη Λάρισα

Η επάνοδος των lockdown στην Ευρώπη και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων λόγω της Όμικρον