Επελαύνει η μετάλλαξη Omicron στην Ευρώπη. Η μια χώρα μετά την άλλη επιβάλουν νέα μέτρα, πιο αυστηρά, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης.

Πρώτη η Ολλανδία, επέβαλε lockdown που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της παραλλαγής Όμικρον.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσαν ότι κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Να σημειώσουμε ότι η Ολλανδία προχωρά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που φτάνει το 85%.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Βρετανία. Την Κυριακή, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε περισσότερα από 12.000 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της υψηλά μεταδιδόμενης παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, σύμφωνα με τον τελευταίο ημερήσιο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι υγειονομικές αρχές. Η βρετανική κυβέρνηση παρακολουθεί τα τελευταία στοιχεία για την COVID-19 σχεδόν κάθε ώρα και θα κάνει οτιδήποτε είναι δυνατό, προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Στην Γερμανία, παρότι αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown από την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως «το κύμα “Όμικρον” έρχεται και δεν μπορεί κανείς πια να το σταματήσει». Πάντως, το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που συνέστησε η νέα κυβέρνηση εισηγείται επιπλέον μέτρα και μεγαλύτερο περιορισμό των επαφών.

Ακόμη και στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέα αυστηρότερα μέτρα για να βάλει φρένο στην εξάπλωσή των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης εν όψει Χριστουγέννων. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την Τρίτη τα νέα βήματα της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις πολιτείες που χρίζουν βοήθειας», δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο αμερικανικό δίκτυο «NBC News».

Οι αρνητές συνεχίζουν να αρνούνται την πραγματικότητα 

Την ίδια ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον «καλπάζει» με δεκάδες χιλιάδες κρούσματα την ημέρα στην Ευρώπη, υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται πεισματικά μετά από σχεδόν δύο χρόνια να δουν την πραγματικότητα.

Στο Λονδίνο

Χιλιάδες αντιεμβολιαστές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου απαιτώντας να μην επιβληθούν νέα μέτρα την στιγμή που το Λονδίνο έχει μετατραπεί σε επίκεντρο για την μετάλλαξη Όμικρον.
Για περισσότερες από τρεις ημέρες τα κρούσματα ξεπερνούν τις 90.000 και ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να επιβάλει νέα αυστηρά μέτρα στα πρότυπα του περσινού lockdown πιθανότατα από τις 27 Δεκεμβρίου.

Γερμανία

Ένταση, συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και δεκάδες συλλήψεις, περιελάμβανε αντίστοιχη συγκέντρωση στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Η νέα κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς με τα κρούσματα στην χώρα να είναι την προηγούμενη εβδομάδα σταθερά πάνω από 40.000 την ημέρα, προσανατολίζεται στην επιβολή ακόμη και γενικού lockdown προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Στην χώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που βλέπουν ακροδεξιά στοιχεία πίσω από τις συγκεκριμένες διαδηλώσεις.

Γαλλία

Στο Παρίσι χιλιάδες αρνητές της πανδημίας ζήτησαν την κατάργηση του υγειονομικού πιστοποιητικού, των περιορισμών της κυβέρνησης και την παραίτηση του Γάλλου προέδρου. Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τις γιορτές είναι πιθανό να προχωρήσει σε νέα μέτρα μέσα στις γιορτές. Καμία επιστημονική απόδειξη όπως φαίνεται δεν είναι δυνατό να μεταπείσει τους αντιεμβολιαστές.

Ιταλία

Στην Ιταλία η κεντρική πλατεία του Τορίνο γέμισε αρνητές. Χωρίς μάσκες και αποστάσεις χιλιάδες ιταλοί είπαν «όχι» στα εμβόλια και τα περιοριστικά μέτρα.
Με την χώρα να καταγράφει περισσότερα από 25.000 κρούσματα την ημέρα ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε πως μέσα στην εβδομάδα θα έχει έκτακτη σύσκεψη με την ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα επιβληθούν νέα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σκληρό πολιτικό ροκ για τις ΜΕΘ – Ανθρώπινοι πόροι και πίεση «φρακάρουν» το ΕΣΥ

Αγωνία για 16χρονη που νοσηλεύεται διασωληνωμένη με κορωνοϊό στη Λάρισα

Η επάνοδος των lockdown στην Ευρώπη και τα μέτρα ενόψει Χριστουγέννων λόγω της Όμικρον