«Προεκλογικού χαρακτήρα» χαρακτηρίζουν την παρουσία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την περασμένη Δευτέρα η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), ο πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Νίκος Νίτσας και η γενική γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Χατζηδημητρίου, με σημερινή ανακοίνωσή τους.

Σχετικά με τη δήλωση του υπουργού για το ένα εκατομμύριο εξετάσεις πολιτών που έγιναν μέχρι σήμερα στις ΤΟΜΥ και για την καθυστέρηση υλοποίησης του προγράμματος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία, μεταξύ άλλων, ο κ. Ξανθός απέδωσε στη μη κάλυψη θέσεων οικογενειακών γιατρών λόγω της μετανάστευσης νέων επιστημόνων, στην ανακοίνωση του ΙΣΘ αναφέρεται ότι ο υπουργός δεν είπε τα εξής:

1. Πόσο κόστισαν στους Έλληνες φορολογούμενους οι επισκέψεις στις ΤΟΜΥ και πόσο θα κόστιζαν εάν η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αντί να δημιουργήσει νέες δομές με κατασπατάληση πόρων του ΕΣΠΑ, να ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

2. Η μη κάλυψη οργανικών θέσεων που επικαλείται (ο υπουργός), δεν οφείλεται σε έλλειψη γιατρών, αλλά σε έλλειψη γιατρών διατεθειμένων να εργαστούν με συνθήκες «γαλέρας» στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Να θυμίσουμε εδώ, ότι η αμοιβή των οικογενειακών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη στο σύστημα ΠΦΥ που ξεκινάει στην Κύπρο, βρίσκεται στο 15%!

«Επειδή η αναγκαιότητα για ολοκληρωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας δεν αμφισβητείται από κανέναν, καλούμε για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας να υιοθετήσει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και να συνομιλήσει επιτέλους με τους γιατρούς και τους Ιατρικούς Συλλόγους, αντί να προσπαθεί να συγκινήσει αποκλειστικά το δικό του κομματικό ακροατήριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΘ.