Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορωνοϊού είναι «εδώ», καθώς κρούσματά της έχουν επιβεβαιωθεί σε 36 πολιτείες των ΗΠΑ, και ότι πρόκειται να «εξαπλωθεί πολύ ταχύτερα» από οποιαδήποτε άλλη, καλώντας τους Αμερικανούς να εμβολιαστούν και όσους το έχουν ήδη πράξει να λάβουν την αναμνηστική δόση τους το ταχύτερο δυνατόν.

«Η μοναδική αληθινή προστασία είναι να κάνετε την ένεσή σας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προβλέποντας πως τους ανεμβολίαστους για την COVID-19 πιθανόν τους περιμένει «ένας χειμώνας βαριάς ασθένειας και θανάτου».

Ο κ. Μπάιντεν εκφράστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων έπειτα από σύσκεψη αφιερωμένη στην πανδημία του νέου κορονοϊού, διότι, είπε, ήθελε «να απευθύνει άμεσα ένα μήνυμα στους Αμερικανούς». Και αυτό ήταν πως έχει την «ύψιστη σημασία» να λάβουν την ενισχυτική δόση τους οι ανοσοποιημένοι και να σπεύσουν να «κάνουν την πρώτη δόση» οι υπόλοιποι.

Λίγο νωρίτερα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Κάριν Ζαν-Πιερ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εξετάζει προς το παρόν να λάβει περιοριστικά μέτρα, προτιμά να δώσει την έμφαση στον εμβολιασμό. «Τα εργαλεία που έχουμε δουλεύουν», διαβεβαίωσε και πρόσθεσε: «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου οι Αμερικανοί να εμβολιαστούν και να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις τους».

Οι υπουργοί Υγείας των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) κάλεσαν χθες Πέμπτη να υπάρξει συνεργασία μπροστά την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που χαρακτήρισαν «τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια δημόσια υγεία σήμερα».

Η έξαρση της πανδημίας που αποδίδεται στη νέα παραλλαγή εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, ενώ οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πολλαπλασιάζονται, ειδικά στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ -η χώρα που έχει υποστεί ήδη το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην υφήλιο σε απόλυτα μεγέθη (πάνω από 802.000 νεκροί)– καταγράφουν το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο 1.150 θανάτους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), του κυριότερου αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δημόσιας υγείας.