Με κατηγορητικό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε πως η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τις ΜΕΘ και την θνητότητα κατά την πανδημία δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, ούτε και σε κανέναν συνεργάτη του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον οδήγησε την χώρα στην λήψη έκτακτων μέτρων όσον αφορά τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Η χώρα θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή.

Δείτε live το briefing:

Για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα

Αναφερόμενος στην μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, είπε πως η κυβέρνηση από την αρχή αξιοποίηση την επιστήμη για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα είπε πως κανιβαλίζει την επιστήμη, κάνοντας τοξική αντιπολίτευση.

Στην συνέχεια ο Οικονόμου είπε:

1. Η μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί στον ίδιο και σε κανέναν συνεργάτη στο Μαξίμου.

2. Επαναλαμβάνει γνωστές αδυναμίες όταν δέχεται πίεση το ΕΣΥ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για την ανάγκη ανασυγκρότησης του ΕΣΥ και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Αττικής και της περιφέρειας.

3. Η διασωλήνωση ασθενών εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, μέχρι να καταστεί εφικτή η μεταφορά στην ΜΕΘ. Προφανώς υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση εντός ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός, δεν ισχυρίστηκε ποτέ το αντίθετο.

4. Σκόπιμα, με χυδαίο τρόπο ο κ. Τσίπρας επικεντρώνεται στις ΜΕΘ. Οι πολίτες γνωρίζουν τι παρέδωσε. Σημαντικό είναι το πώς δεν θα φτάνουμε στη διασωλήνωση. Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις τις οποίες έχουμε όταν έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς.

Στην συνέχεια είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Να σας θυμίσω τι έκανε ο κ. Τσίπρας

1/12/2021 καταψήφισε τους άνω των
8/12 καταψήφισε τις ποξνές αντιεμβολιαστές
καταψήφισε τα αυστηρά πρόστιμα στα πλαστά
22/07 καταψήφισε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς»

Κατηγόρησε δε τον Αλέξη Τσίπρα πως ευτελίζει για κομματικά συμφέροντα τις επιστημονικές έρευνες και δείχνει πως δεν κατανοεί, ούτε σέβεται, αντίθετα κανιβαλίζει μια μελέτη για να τη φέρει στα δικά του μέτρα. Για τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πως σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί, απάντησε με σκληρή γλώσσα λέγοντας ότι «θέλει πολύ θράσος να μιλά για παραίτηση αυτός που είναι παραιτημένος από την πραγματικότητα και την ευθύνη, για ένα ζήτημα τόσο σημαντικό».

«Ο κ. Τσίπρας στέρησε από τη χώρα το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόμασταν για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Οι θάνατοι είναι ως ένα βαθμό αντανάκλαση της ασύνετης συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα. Αρνείται την αξία της επιστήμης συντασσόμενος με τον Πολάκη»
, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει δυσφορία για την επιστημονική μελέτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση τιμά την επιστήμη, δεν την εργαλειοποιεί και δεν θα βάλει τους επιστήμονες στο μέσο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης. Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση επέλεξε να εμπιστευτεί τους επιστήμονες, να αξιοποιήσει τις γνώσεις τους και να ακολουθεί τις οδηγίες τους για την αντιμετώπιση της.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: «Ο κ. Τσιόδρας είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και συμπλήρωσε πως παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού».

Νωρίτερα, με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής ξεκίνησε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στις συζητήσεις που αφορούν και το μεταναστευτικό με τα γεγονότα στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας να είναι στο επίκεντρο, ενώ ενημέρωσε τους εταίρους για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου μίλησε για την υπερψήφιση από την ολομέλεια της Γερουσίας του νομοσχεδίου για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) και την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα. Όπως είπε αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Ειδήσεις σήμερα:

Θωμαΐδης: Σημαντική μείωση του ιικού φορτίου στην Αττική – Μόνο στην Κρήτη δεν μειώνεται

Σύνδρομο Long Covid: Δημιουργούνται οργανωμένες ιατρικές δομές για ασθενείς

Μετάλλαξη Omicron: Σε εγρήγορση οι επιστήμονες, αναμένουν επικράτησή της μέσα στους επόμενους δύο μήνες