Ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης μελέτης στη Νότια Αφρική, σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, που δείχνει να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια στους ασθενείς.

Ειδικοί που ανέλυσαν 78.000 κρούσματα με Όμικρον τον περασμένο μήνα εκτίμησαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν κατά 1/5 χαμηλότερος απ’ ότι στη Δέλτα και 28% μειωμένος έναντι του αρχικού ιού.

Ειδικότερα, η Όμικρον οδηγεί επί του παρόντος σε μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 30% απ’ ότι η Δέλτα, ήτοι 38 εισαγωγές ανά 1.000 κρούσματα έναντι 101 εισαγωγές ανά 1.000 κρούσματα.

Τα ευρήματα βρίσκονται κοντά στο συμπέρασμα ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή είναι πιο αδύναμη απ’ ότι προηγούμενα στελέχη, μια θεωρία που οι γιατροί στη Νότια Αφρική υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής, που ηγήθηκε της ανάλυσης επισημαίνει ότι οι μειωμένες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης πιθανώς δεν οφείλονται αποκλειστικά στο ότι η παραλλαγή είναι πιο ήπια. Κι αυτό επειδή το 70% των Νοτιοαφρικανών έχουν ήδη αναρρώσει από κορωνοϊό και 23% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, γεγονός που δημιουργεί υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, παρόλα αυτά, δημιουργούν ελπίδες ότι το κύμα που θα δημιουργήσει η νέα μετάλλαξη θα είναι λιγότερο σοβαρό απ’ ότι τα προηγούμενα, αν και το επόμενο διάστημα ο αριθμός των νοσηλειών αναμένεται να αυξηθεί.

Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Pfizer

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές κατά 70% στα ενδεχόμενα σοβαρής νόσησης ή θανάτου, έναντι 93% στη Δέλτα. Κάτι τέτοιο αφήνει απροστάτευτο ένα 30%,  τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ότι η Δέλτα.

Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη Όμικρον εδώ και ένα μήνα. Οι εισαγωγές αυξάνονται με ρυθμό της τάξεως του 141% έναντι της περασμένης εβδομάδας.

Συνολικά 6.198 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, έναντι 5.562 που νοσηλεύονταν την Κυριακή, κάτι που θεωρείται η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την εμφάνιση της παραλλαγής. Ωστόσο, παρά τα αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες, υπάρχουν μόλις 11 θάνατοι λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώνοντας οριακή αύξηση έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.

Ηπιότερα συμπτώματα και πιο γρήγορα εξιτήρια

Την ίδια ώρα, οι γιατροί της Νότιας Αφρικής υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με Όμικρον πηγαίνουν με πιο ήπια συμπτώματα και λαμβάνουν πιο γρήγορα εξιτήριο. Τη μελέτη ενέκρινε και ο γιατρός στη Νότια Αφρική που σήμανε πρώτος συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη. Ειδικότερα, είπε σε βουλευτές ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που οι γιατροί βλέπουν στα νοσοκομεία.

Η επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης της Νότιας Αφρικής δρ. Angelique Coetzee είπε σε μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι «δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις», αλλά η κλινική εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πιο ήπια συμπτώματα με την Όμικρον, ιδιαίτερα οι εμβολιασμένοι. Στα νοσοκομεία, ένα ποσοστό 88%-90% ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο είναι δύσκολο να διευκρινιστεί ποιοι ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν την Όμικρον ή τη Δέλτα. Σημαντικό είναι ότι οι ΜΕΘ δεν αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.

Πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά τα στοιχεία, οι αβεβαιότητες για τη νέα μετάλλαξη παραμένουν, σε σημαντικό αριθμό ζητημάτων και περιμένουν νέα δεδομένα για την αξιολόγηση της παραλλαγής.