Για «ηθικό ξεπεσμό» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας κατά τη χθεσινή ομιλία του στα Γιάννενα, τις καταγγελίες του πρόεδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακού αναφορικά με την ύπαρξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε κατάσταση αναμονής, για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για επώνυμους ασθενείς (VIP), αν παραστεί τέτοια ανάγκη.

«Στις ΜΕΘ, έξω από τις ΜΕΘ, στα ράντζα, στις ουρές των νοσοκομείων, η Ελλάδα αναστενάζει» παρατήρησε χθες ο κ. Τσίπρας, χαιρετίζοντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για το θέμα, το οποίο αποκάλεσε «μείζον ζήτημα» που χρήζει διερεύνησης. «Μια έρευνα η οποία δεν πρέπει να είναι προσχηματική, μια έρευνα η οποία πρέπει να φτάσει στο κόκκαλο, διότι η ανθρώπινη ζωή είναι αξία και πρέπει να έχουμε όλοι, ανεξαρτήτως ιδιότητας, ίσο δικαίωμα πρόσβασης στη ζωή και στην αξιοπρεπή περίθαλψη», όπως τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η εν λόγω δικαστική έρευνα δεν θα πρέπει να γίνει για τα μάτια του κόσμου, καταλήγοντας στο αρχείο.

Η παραπάνω αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ συνέπεσε σχεδόν χρονικά με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, με πρωτοβουλία της Αναπληρώτριας Τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Δώρας Αυγέρη, την οποία συνυπέγραψαν 31 ακόμη βουλευτές του κόμματος. «Υπάρχουν κλίνες “VIP” ΜΕΘ COVID -19;» ρωτούν σχετικά οι υπογράφοντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζητούν «να κατατεθούν στην Βουλή όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ».

Μολονότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αριθμεί 86 βουλευτές, η απουσία της υπογραφής που κίνησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ήταν αυτή του Τομεάρχη και πρώην Υπουργού Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού. Όχι μόνο, γιατί στην κομματική ιεραρχία ο κ. Ξανθός προηγείται της κ. Αυγέρη, αλλά κυρίως γιατί την προηγούμενη ημέρα ο ίδιος είχε απαντήσει για το θέμα των VIP ΜΕΘ (στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel) πως «αυτό υπερβαίνει κάθε λογική, δεν θεωρώ ότι μπορεί να υπάρχει και δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να υπάρξει. Κατά την άποψή μου δεν συμβαίνει αυτό το πράγμα».

Λίγες ώρες μετά την τηλεοπτική του παρουσία, δηλαδή χθες το πρωί, ο κ. Ξανθός προέβη σε διευκρινιστική δήλωση για το θέμα, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει τα ακριβή στοιχεία για διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, θνητότητα και λίστες αναμονής για ισότιμη πρόσβαση σε ΜΕΘ». Στοιχεία που θα αφορούν, κατά τον κ. Ξανθό, «την πραγματική ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και τη στελέχωση τους ανά νοσοκομείο και, κυρίως, για τον τρόπο διαχείρισης της λίστας αναμονής του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ και τις εγγυήσεις που διασφαλίζουν την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πολιτών».

Δεν ήταν, ωστόσο, η μοναδική δημόσια τοποθέτηση του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ίδιο εικοσιτετράωρο, καθώς λίγο πριν την εκπνοή της χθεσινής ημέρας, επανήλθε με «απάντησή» του σχετικά με δημοσιεύματα, που επισήμαναν την απουσία της υπογραφής του από την κοινοβουλευτική ερώτηση του κόμματός του. Δίνοντας περαιτέρω διευκρινήσεις, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «το πραγματικό γεγονός λοιπόν είναι ότι η ερώτηση αυτή κατατέθηκε με πρωτοβουλία της σ. Δώρας Αυγέρη και, όπως όλες οι ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου, είχε την έγκριση του αρμόδιου Τομεάρχη Υγείας, δηλαδή τη δική μου».

«Εννοείται πως δεν συνηθίζεται ο Τομεάρχης να υπογράφει όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες έχει δώσει την έγκριση του. Αυτό ακριβώς συνέβη και σήμερα (σ.σ. χθες)» ανέφερε ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ και κατήγγειλε τη «χυδαία προσπάθεια πολιτικού αντιπερισπασμού μιας κυβέρνησης «στριμωγμένης» από την τραγική αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και το καθημερινό δράμα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ».

Το ίδιο τυπικό -ως προς την εσωκομματική διαδικασία υποβολής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων- περιέγραφαν χθες και πηγές της Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι είθισται οι Τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφενός να διατηρούν εκείνοι το δικαίωμα έγκρισης όποιας ερώτησης αφορά το χαρτοφυλάκιό τους και αφετέρου να μην υπογράφουν, σε όποια κοινοβουλευτική ερώτηση έχουν προηγουμένως συναινέσει να κατατεθεί, συμπλέοντας έτσι με τις απαντήσεις του κ. Ξανθού.

Η διάθεση σύμπλευσης με τις απαντήσεις του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απείχε πολύ, ωστόσο, χθες από την ατμόσφαιρα στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στην οποία προκλήθηκε μεγάλη ένταση από τη στάση του πρώην Υπουργού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ιδίως από πλευράς των 31 συναδέλφων του, οι οποίοι είχαν νωρίτερα υπογράψει τη σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση. Υπό αυτό το πρίσμα, η αποστροφή του κ. Τσίπρα για τις «ρεζερβέ VIP ΜΕΘ» από τα Γιάννενα ερμηνεύθηκε στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως έμμεση αποδοκιμασία των δηλώσεων του κ. Ξανθού, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που το τελευταίο διάστημα διατηρεί αποστάσεις από την κεντρική γραμμή της Κουμουνδούρου, σε θέματα πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ξανθός είχε επαινέσει το ρόλο του Καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στη διαχείριση της πανδημίας, λέγοντας πως και εμείς αν ήμασταν κυβέρνηση, τον Σωτήρη Τσιόδρα θα διαλέγαμε, λόγω του ήθους και της επιστημοσύνης του, ενώ είχε εκφράσει δημόσια και την εμπιστοσύνη του στην Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για τους καλύτερους επιστήμονες που διαθέτει σήμερα η χώρα.

Φίλης: «Δήθεν καταγγελίες»

«Εάν υιοθετούμε άκριτα τις καταγγελίες που εκτοξεύονται από τις τηλεοράσεις…δεν είναι ο τόπος των καταγγελιών η τηλεόραση, είναι ο Εισαγγελέας. Θα περίμενα ο κ. Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ να πάει στον Εισαγγελέα να κάνει την καταγγελία και όχι στον τηλεοπτικό σταθμό σας. Εν πάση περιπτώσει, λέω, σημασία έχει να μην υιοθετούμε έτσι άκριτα καταγγελίες» ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel χθες ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Φίλης, παρεμβαίνοντας για το ίδιο θέμα

Παράλληλα, ο πρώην Υπουργός έκανε λόγο για «ευκολία, με την οποία διατυπώνονται στις τηλεοράσεις και όχι στον κατάλληλο τόπο, που είναι η Δικαιοσύνη, τέτοιες δήθεν αποκαλύψεις, καταγγελίες, βεβαίως», ενώ ερωτηθείς γιατί χρησιμοποίησε τον προσδιορισμό «δήθεν» στα όσα καταγγέλλονται, απάντησε σχετικά πως «βεβαίως δήθεν. Δεν ξέρω τι είναι. Εσείς ξέρετε;» «Σήμερα (σ.σ.χθες) τα γύρισε, τον άκουσα. Σήμερα τα γύρισε. Άλλα είπε χθες, άλλα λέει σήμερα» σχολίασε αναφορικά με τις αιτιάσεις του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, καταλήγοντας πως «ελάτε τώρα, να συνεννοούμαστε. Χρειάζεται σοβαρότητα».

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη «Omicron»: Γιατί η επικράτησή της μπορεί να είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας

Μπουρλά: «Αναγκαία η 3η δόση της Pfizer για ν’ αντιμετωπιστεί η μετάλλαξη Omicron»

Βουλή: «Ηχηρή» διαφοροποίηση Ξανθού από την ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις «VIP ΜΕΘ»