*γράφει ο Χρήστος Μπόκας

«Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση» ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη Βουλή παρουσιάζοντας την τροπολογία που προβλέπει ποινικές κυρώσεις σε γονείς που κρατούν τα παιδιά τους εκτός σχολικών αιθουσών γιατί διαφωνούν με την χρήση μάσκας και self test.

«Η ρύθμιση αφορά σε περιπτώσεις γονέων, κηδεμόνων που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από τα σχολεία επειδή ενδεχομένως δεν θέλουν να τους φορούν μάσκες και να κάνουν self test. Με την διάταξη προστατεύουμε την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Αφορά πολλές περιπτώσεις; Όχι. Είναι μεμονωμένα περιστατικά. Αλλά έστω και ένα παιδί να υπάρχει αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Γι αυτό και προβλέπονται επιπλέον ποινικές ευθύνες για γονείς που κρατούν τα παιδιά μακριά από τα σχολεία. Σας θυμίζω ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση αφορά νηπιαγωγείο δημοτικό γυμνάσιο» είπε η Υπουργός Παιδείας.

Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν.

Παράλληλα, απαντώντας σε κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων είπε «Εφαρμόζουμε από τον Σεπτέμβριο μια πολιτική που έχει να κάνει με μέτρα προστασίας και αυξημένα τεστ. Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι η μόνη που ελέγχεται στο σύνολο της δυο φορές την εβδομάδα. Σε περίπτωση κρούσματος οι στενές επαφές κάνουν 7 τεστ την εβδομάδα εργαστηριακά και self , δωρεάν. Καμία χώρα δεν το κάνει αυτό. Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία δεν την οδηγούν».