Ο Άντονι Φάουτσι θεωρεί ότι είναι μάλλον απίθανο η παραλλαγή Όμικρον να αποδειχθεί πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα. Η Pfizer φέρεται ως συγκρατημένα αισιόδοξη, καθώς τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα φαίνεται να καλύπτουν, μερικώς έστω, την Όμικρον. Ταυτόχρονα, κόντρα στα καθησυχαστικά μηνύματα, δημοσιεύματα όπως το χθεσινό του βρετανικού The Guardian αναφέρουν την ύπαρξη μιας εκδοχής-«φάντασμα» της παραλλαγής Όμικρον. Το αποτέλεσμα της διάδοσης όλων αυτών των, τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, πληροφοριών, είναι η ασάφεια ως προς το ακριβές προφίλ και τη συμπεριφορά της Όμικρον.

Εύλογα, το κοινό που διψά για έγκυρη ενημέρωση γύρω από την Όμικρον, ερμηνεύει σαν σύγχυση τις ασάφειες και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η επιστημονική κοινότητα. Αυτό όμως είναι εύλογο, εφόσον η έρευνα των χαρακτηριστικών της Όμικρον βρίσκεται μόλις στο αρχικό στάδιο και τα δεδομένα στην παρούσα φάση κρίνονται ως ανεπαρκή. Οποιαδήποτε εκτίμηση για την μετάδοση της Όμικρον, πρόγνωση για το μέλλον κ.ο.κ. δεν είναι απλώς παρακινδυνευμένη, αλλά και επικίνδυνη. Υπό την έννοια ότι μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές αντιδράσεις είτε προς την κατεύθυνση του εφησυχασμού είτε προς την αντίρροπη, δηλαδή εκείνη του πανικού.

Επιστρέφοντας στον Άντονι Φάουτσι, τον πλέον αναγνωρίσιμο λοιμωξιολόγο του κόσμου ως επικεφαλής της επιτροπής ειδικών επί της πανδημίας η οποία συμβουλεύει απευθείας τον (εκάστοτε) Πρόεδρο των ΗΠΑ, η δήλωσή του σχετικά με την Όμικρον ήταν η εξής: «Η νέα παραλλαγή του SARS-Cov-2 έχει καταφανώς υψηλότερη μεταδοτικότητα, υψηλότερη ακόμη και από την Δέλτα, η οποία κυριαρχεί αυτή τη στιγμή. Παρόλ’ αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα. Αυτό προκύπτει από την αναλογία μεταξύ αριθμού κρουσμάτων προς τις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Νότιας Αφρικής. Ο λόγος αυτός είναι χαμηλότερος από ό,τι στη Δέλτα».

Ωστόσο, ο Άντονι Φάουτσι προειδοποιεί πως δεν θα πρέπει κάποιος να βιαστεί και να δώσει υπερβολική σημασία στις πρώιμες ενδείξεις, διότι, κατά την άποψή του «θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες ακόμη για να κατανοήσουμε την Όμικρον. Όσο θα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο θα παρατείνεται ενδεχομένως η περίοδος μελέτης της παραλλαγής. Δεν πιστεύω ότι το χειρότερο σενάριο (υψηλή μεταδοτικότητα και υψηλή επικινδυνότητα) θα επαληθευτεί. Βεβαίως, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί και τίποτα δεν αποκλείεται».

Το εμβόλιο της Pfizer και η Όμικρον

Ακαριαία, μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την εμφάνιση της νέας παραλλαγής, μια ομάδα -ή ίσως ένα ολόκληρο «σύνταγμα»- 450 ερευνητών ανά τον κόσμο, μελετούν εντατικά την Όμικρον. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας από τις πρώτες ολοκληρωμένες μελέτες, από επιστήμονες του Αφρικανικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας, η παράκαμψη της ανοσίας την οποία δημιουργεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από την Όμικρον «είναι υπολογίσιμη, όχι όμως και πλήρης».

Αυτό ανέφερε ο Alex Sigal, επικεφαλής του Ινστιτούτου, το οποίο εδρεύει στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, επισημαίνοντας επιπλέον ότι «η Όμικρον φαίνεται να κάνει 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer από ό,τι η Δέλτα, μειώνοντας την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό του ατόμου που έχει μολυνθεί. Η αναμνηστική δόση του εμβολίου μπορεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού».

Η μετάλλαξη-«φάντασμα»

Ο βρετανικός Guardian αποκάλυψε ότι οι επιστήμονες έχουν απομονώσει μια «φασματική», σκιώδη εκδοχή της Όμικρον, η οποία «κρύβεται» πολύ καλά στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν ανιχνεύεται ούτε με τα τεστ PCR.

Την ύπαρξη της εκδοχής-«φάντασμα» ανέφεραν πρώτοι Βρετανοί λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι μελέτησαν δείγματα υλικού DNA από τη Νότια Αφρική, τον Καναδά και την Αυστραλία. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν, φερ’ ειπείν, ότι η «Όμικρον-φάντασμα» είναι πιο μεταδοτική από την απλή εκδοχή της «Ο». Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 7 κρούσματα της «Όμικρον-φάντασμα» στη Βρετανία. Πρόκειται, γενικότερα, για μετάλλαξη της μετάλλαξης -κατά κάποιο τρόπο, η οποία οδήγησε τους ερευνητές να της δώσουν τον κωδικό B.1.1.529 BA.2, έτσι ώστε να είναι διακριτή από την B.1.1.529 BA.1, τη βασική παραλλαγή, όπως εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική. Η σύσταση του DNA της «Όμικρον-Φάντασμα» είναι διαφορετική από την βασική παραλλαγή και, κυρίως, με άγνωστο τρόπο δράσεις, παρενέργειες κ.ο.κ.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα η Omicron γιατί έχει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα

Αγωνία για 28χρονη που είχε αποσωληνωθεί και επαναδιασωληνώθηκε – Τρεις έγκυες στο «Ιπποκράτειο»

Πανελλαδική έρευνα για το αποτύπωμα της πανδημίας στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών