Βάζοντας την υπογραφή τους στο κυβερνητικό πρόγραμμα 177 σελίδων, οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων (Die Gruene) και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που συμμετέχουν στον συνασπισμό που θα ηγηθεί της χώρας , αναλαμβάνουν από σήμερα δράση.

Ο εν αναμονή Καγκελάριος της Γερμανίας, Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς υποστήριξε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση θα τολμήσει να σημειώσει μεγαλύτερα πρόοδο όλα τα επίπεδα.

Yποστήριξε επίσης ότι, το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι στο Παρίσι για να δείξει την έμπρακτη υποστήριξη του Βερολίνου στη δημιουργία μιας ισχυρής Ε.Ε.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να δράσει ισχυρά και κυρίαρχα», είπε ο Σολτς προσθέτοντας ότι στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, εξήρε τη διατλαντική σχέση και συνεργασία των χωρών του ΝΑΤΟ. Υποστήριξε επίσης ότι είναι «πολύ ευγνώμων» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ανάδειξη του εκδημοκρατισμού μεταξύ των κρατών που απαρτίζουν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Υπάρχει κάτι που συνδέει πολλά κράτη με έναν ιδιαίτερο τρόπο κι αυτό είναι «η ιδέα της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Σε ότι αφορά τη χώρα του, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε: «Οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση, είχαν «πολύ καλά αποτελέσματα. Εάν αυτή η «καλή συνεργασία» συνεχιστεί, «θα είναι μια πολύ, πολύ καλή στιγμή για τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να καταπολεμήσουμε την πανδημία του κορωνοϊού: Θα πάρει όλη μας τη δύναμη και την ενέργειά μας», τόνισε ο διάδοχος της Μέρκελ.

«Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση», υποστήριξε από την πλευρά του ο Ελεύθερος Δημοκράτης, Κριστιάν Λίντνερ, που αναλαμβάνει το νευραλγικό υπουργείο των Οικονομικών.

Αύριο, ο Όλαφ Σολτς ορκίζεται Καγκελάριος στη Bundestag με την Άνγκελα Μέρκελ να αποσύρεται από τη πολιτική σκηνή της χώρας ύστερα από 16 χρόνια στο αξίωμα της Καγκελαρίου. Εκτός από την εκλογή του νέου Καγκελάριου, αύριο θα ορκιστεί το νέο υπουργικό συμβούλιο στην «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πλεύρης: Πρέπει να γίνει συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ για την ισχύ των πιστοποιητικών

Θεμιστοκλέους: Παιδιά και ενήλικους συνοδούς θα μπορούν να εμβολιάζουν οι παιδίατροι

120.000 εμβολιασμοί σε 24 ώρες – Σε ποια κέντρα θα γίνονται τα εμβόλια σε παιδιά 5-11 ετών